Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаят ли ползвателите на печки как да изберат кюнци за димоотводната инсталация

29 октомври 2021, 09:26 часа
Реклама

Приятна и уютна е обстановката, когато се използват печки или камини на дърва, въглища, пелети, газ и друг тип изкопаеми енергийни източници. Но вида на отоплението е доста по-специфично, тъй като освен уреда и горивото, което се използва е необходимо потребителите да помислят и за изграждане на димоотводна система. Инвестицията на първо място следва да бъде персонализирана спрямо спецификата на имота, мястото на което ще се позиционира уреда както и извода за отвеждането на димните газове. От тези специфични факти реално зависи какви кюнци за печки цени ще бъдат избрани.

Роля и ползи

Задачата им въобще не бива да бъде подценявана, тъй като става въпрос за такива основни елементи, които изграждат пътя на миризмата, дима и газовете, които се освобождават при изгаряне на съответното гориво. Безспорно няма как печка да работи ефективно и да осигури оптимален комфорт в дома без да има съдържателно и детайлно изграден димоотвод от кюнци, посочват от TheTube.

Специфичното при покупката на кюнци е в това, че:

- Трябва да се определи дължината на пътя на димните газове;

- Да се вземе под внимание типа на основното гориво, което печката ще използва за осигуряване на оптимално приятна температура;

- Материал, от който кюнците да бъдат изработени;

- Вид и сглобяване на елементите така, че да не се затрудни ефективността на горивния процес.

Накратко не е излишна професионална помощ, когато настъпи момента да бъде подмамена част от димоотводната система и в частност това са именно кюнците. Ролята им за отоплителния сезон е значима, което изисква като потребители да проявите отговорности внимание при подбора им.

Уреди, за които са подходящи

Най-често свързваме използването на кюнци с печките на дърва и въглища. Но всъщност както вече споменахме по-горе  публикацията те са необходими и за други алтернативни източници на топлина. Основно кюнците са приложими още при:

- Използване на газови котли;

- Котли на пелети;

- Котли на твърдо гориво;

- Камини с водна риза на пелети;

- Камини на дърва;

- Готварски печки, използвани за отопление и приготвяне на храна;

- Нафтови печки и други.

Най-общо казано онези уреди, които освобождава въглеродни емисии, газове и миризма изискват използването на правилно проектиран димоотвод, който успешно да отведе вредните вещества в атмосферата.

Избор и монтаж

Безспорно богатия избор, предлаган от магазините за отоплителни решения не е малък. Очевидно е, че щом има потенциал отоплението с печки и друг тип уреди то се налага потребителите да се погрижат и за дима, който те генерират при работа. А това очевидно показва, че е важно да се изберат такива кюнци, които са съпоставими с условията и уреда, за който ще се прилагат.

Видовата гама от модели, които са най-актуални в търговската  мрежа класифицират елементите на:

- Прави, със стандартни дължини, които варират от размер 30 до 50 см(тип телескопични) както и 100 см;

- Коляно, ъглови – подходящи за промяна на пътя на димните газове според спецификата на помещението;

- Гофрирани;

- Ревизионни, които позволяват по-лесен демонтаж и почистване;

- Розетки, клапи и други аксесоари, които също взимат участие в инсталирането на димоотводната система.

Препоръчително е специалист да направи анализ на това какви и колко на брой от съответния вид кюнци за печка с нужни. Какъв да бъде диаметъра, материала за изработка и цвета на елементите. Необходимо е да се детайлизира всеки компонент така, е да има висока ефективност от неговото прилагане.

Както самия избор така и монтажа е добре да се извърши професионално. Това до голяма степен има значение не само за качеството и здравината на димоотвода, но и неговото дълголетие. Освен това е желателно да се спазват и инструкциите за почистване чрез демонтаж или ревизионни елементи, които са важен източник, гарантиращ дългия експлоатационен живот на елементите.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес