Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли как влияе кафето на паметта ни?

16 ноември 2023, 19:22 часа

Кафето е една от най-популярните напитки в света. Ето защо не е изненадващо, че много учени се интересуват от въпроса: полезно ли е кафето за човешкото здраве?

Разбира се, чували сте за антиоксидантите: те не само предпазват клетките ни от преждевременно стареене, но и им помагат да се борят с уврежданията и дори предпазват от рак.

Първо, съдържанието на антиоксиданти в кафето е наистина високо (разбира се, говорим само за натурално кафе, без инстантен прах), и второ, пием кафе по-редовно, отколкото ядем, например, горски плодове. Няколко чаши кафе на ден значително намаляват риска от диабет, болест на Паркинсон, деменция, цироза на черния дроб и някои видове рак.

Настроение и благополучие

Липсата на кофеин е вредна за мозъка и може да доведе не само до намалена концентрация и загуба на паметта, но и до влошаване на настроението. Проучване от 2013 г. на Harvard School of Public Health потвърди, че редовната консумация на кафе може да намали риска от депресия (и да облекчи симптомите, ако се появи), както и да намали риска от самоубийство с 45%. Кофеинът не само стимулира мозъка, но и подобрява настроението и буквално спасява животи.

Какво влияние оказва кафето върху човешкия мозък

Памет и когнитивни способности

Проучване, публикувано преди няколко години в Nature Neuroscience, потвърди, че в рамките на 24 часа след приема на кофеин, пациентите са имали повишена способност да задържат нова информация в паметта.

Издръжливост

Кофеинът повишава не само умствените способности, но и физическата издръжливост. Учените дори са разработили формула за идеалната доза кофеин: за човек с тегло около 60 кг са достатъчни 2,5 чаши обикновено кафе със средна сила. Така че, ако ви предстоят сериозни физически натоварвания или просто искате да постигнете страхотни резултати във фитнеса, помнете кафето.

Форма

Няколко чаши кафе на ден са достатъчни, за да свалите един-два килограма наднормено тегло. Първо, кафето ускорява метаболизма, и второ, самата напитка е естествено средство за изгаряне на мазнини.

Истината за кофеина: Как кафето наистина влияе на тялото ни

Знаете ли как влияе кафето на паметта ни?

·         Кафето е полезно за паметта: повишава нивото на ацетилхолин и серотонин, които помагат за стимулиране на мозъка;

·         кафето съдържа полифенолни микроелементи, които предотвратяват увреждането на тъканите от свободните радикали и предпазват кръвоносните съдове на мозъка от запушване;

·         Кафените зърна също съдържат високи нива на тригонелин, който активира антиоксидантите и защитава кръвоносните съдове на мозъка.

Противопоказания

Вредата му се крие във факта, че нефилтрираната напитка съдържа много естествени масла, които влияят негативно на нивото на холестерола в кръвта и водят до удебеляване на стените на артериите в мозъка.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес