Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо трябва да консумираме сок от дюли редовно ?

20 юни 2023, 10:48 часа

Дюлите са богати на витамини и хранителни вещества, като в най-голямо количество съдържат калий – минерал, който се отразява благоприятно на сърцето, мускулите и нервите. Още в древността дюлата е била използвана срещу кожни възпаления, настинки и храносмилателни проблеми.

Реклама

Защо редовният прием на дюлев сок е полезен за здравето и други любопитни факти:

• Има много полезен състав

В сока от дюли се съдържат натрий, калий, желязо, мед, цинк, флуор и манган, както и витамини А, В, С и РР. Също така плодът съдържа по-малко калории от ябълката, което прави сокът подходящ за хора, които са на хранителен режим.

Съхранявайте дюлите така и те ще издържат 1 година

• Не съдържа прекалено много захар

В дюлевия сок има 9-10 грама захар на 100 мл. Това количество е напълно приемливо, но все пак не бива да се прекалява с дневната доза сок.

• Помага в превенцията срещу болести

Заради своето богато съдържание на витамини, минерали, биоактивни вещества и микроелементи сокът от дюли бори успешно кашлица, пресипнал глас, болки в гърлото, стомашни спазми, диария, запек, газове, кожни възпаления, менструални болки, възпаление на сливиците и др.

• Може да се замрази и консумира след време

Само пресният, домашно приготвен дюлев сок може да се замрази и след това да се консумира под формата на сладолед, желе или да се размрази и изпие. В никакъв случай не замразявайте сок, купен от магазина.

• Съдържа големи количества витамин С

Дюлевият сок е богат на витамин С, пектин, цинк, дъбилни вещества, органични киселини и амигдалин и затова е толкова здравословен. Редовната консумация на сок от дюли понижава високото кръвно налягане, подмладява кожата и лекува стомашно-чревни проблеми.

• Дюлевият сок почервенява

Това се случва само когато семената не са били отстранени, преди да се направят плодовете на сок. Това обаче се случва рядко, защото е много трудно да се изцеди дюлата у дома, без да се почисти семенното гнездо.

• Сокът от дюли има трайност няколко дни

Домашно приготвеният сок може да се консумира 2-3 дни след като бъде направен. След това е възможно да се образуват бактерии и въглероден диоксид и това да доведе до заболяване. Сокът, купен от магазина, трябва да се пие 3-4 дни, след като бъде отворен.

От тефтера на баба: Вкусен пай с дюли

• Със сока от дюли може да се приготви ликьор

От него може да се направи дюлев ликьор, като сокът се смеси с ром, водка и малко захар. По желание сместа се кипва за кратко и се добавят подправки.

Как да си направите домашен сок от дюли ?

Сокът може да се направи по два начина – първият е като суровите плодове се пресоват в сокоизстисквачка и течността се отдели от месестата част. Този сок има приятно стипчив вкус и е много освежаващ. Вторият начин е като плодовете се нарежат на големи парчета и се сварят предварително. Сварените плодове се минават през цедка и сокът се затваря в бутилки с винтови капачки, докато е още горещ. Така сокът ще бъде с по-мек аромат. Бутилките може да се съхраняват затворени в хладилник до 30 дни и до 2 дни след тяхното отваряне.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес