Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо тялото ви сърби: Основни причини

19 януари 2024, 15:00 часа

Сърбежът, медицински известен като пруритус, е често срещано и притеснително усещане, което предизвиква желание за чесане. Причините за сърбежа могат да варират в широки граници, като включват редица основни състояния и външни фактори. Разбирането на основните фактори, които предизвикват сърбеж, е от решаващо значение за справянето с този дискомфорт и неговото облекчаване.

Една от основните причини за сърбеж е сухата кожа. Когато кожата няма достатъчно влага, тя може да стане суха, люспеста и склонна към раздразнение. Сухата кожа е особено често срещана при по-студен климат или през зимните месеци, когато нивото на влажност спада. Най-външният слой на кожата, епидермисът, действа като защитна бариера. Когато тази бариера е нарушена поради сухота, това може да доведе до сърбеж.

Алергичните реакции също играят важна роля за причиняването на сърбеж. Излагането на алергени, като например някои храни, лекарства или фактори от околната среда, като полени и животински пърхот, може да предизвика имунна реакция. Освобождаването на хистамини в отговор на тези алергени може да доведе до сърбеж като част от опита на организма да изхвърли дразнителя. Състояния като екзема и копривна треска са примери за алергични реакции, които се проявяват като сърбеж по кожата.

Как най-бързо се лекува старчески сърбеж

Друг често срещан причинител са кожните инфекции. Гъбичните, бактериалните или вирусните инфекции могат да причинят зачервяване, възпаление и сърбеж. Състояния като крак на атлет, краста и гъбички са примери за инфекции, които могат да доведат до постоянен сърбеж. Правилната хигиена и своевременното лечение са от съществено значение за справяне с тези инфекции и облекчаване на свързания с тях сърбеж.

Някои системни заболявания също могат да допринесат за появата на сърбеж. Чернодробно заболяване, бъбречна недостатъчност и нарушения на щитовидната жлеза са примери за състояния, които могат да доведат до генерализиран сърбеж. Натрупването на токсини в организма или дисбалансът в нивата на хормоните могат да засегнат кожата и да доведат до постоянен сърбеж.

Ухапванията и ужилванията от насекоми са непосредствени и директни причинители на сърбеж. Реакцията на организма към отровата или слюнката, впръскани от насекомите, може да предизвика зачервяване, подуване и силен сърбеж. Разчесването на засегнатите области може допълнително да засили дразненето и потенциално да доведе до вторични инфекции.

Защо получаваме силен сърбеж по тялото късно вечер?

Психологическите фактори, като стрес и тревожност, могат да изострят сърбежа или дори да бъдат основна причина за него. Връзката между ума и кожата е добре установена и емоционалният стрес може да се прояви физически като сърбеж. Състояния като психогенния пруритус подчертават влиянието на психичното здраве върху състоянието на кожата.

Независимо дали сърбежът е причинен от външни дразнители, алергични реакции, инфекции, системни заболявания, ухапвания от насекоми или психологически стрес, справянето с основната причина е от ключово значение за постигане на траен комфорт. При постоянен или силен сърбеж се препоръчва консултация със здравен специалист, за да се определи конкретната причина и да се приложи подходящ план за лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес