Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо накисването на ядки е полезно за здравето?

12 октомври 2023, 16:00 часа

Удивително е как нещо толкова просто като накисването на ядки и семена, може да доведе до толкова много ползи за здравето.

3 основни причина за накисване на ядките

По-висока хранителна стойност и по-добро храносмилане
Ядки и семена, накиснати във вода, подобряват способността на тялото да абсорбира хранителните вещества. Ядките и семената са богати на хранителни вещества и съдържат хранителни инхибитори, които задържат хранителната стойност на веществата. Чрез накисване на ядките и семената, вие минимизирате или елиминирате хранителнити инхибитори и други токсични субстанции, тъй като те се абсорбират във водата. Без инхибитори и токсични субстанции, хранителните вещества в ядките и семената се абсорбират много по-лесно. Освен това, те се  усвояват по-лесно от организма и подпомагат растежа на полезни бактерии в дебелото черво.

Кои ядки са най-полезни за здравето на сърцето

По-лесно приготвяне на храна

Чрез накисване на ядките и семената, те стават по-меки и лесни за обработка в блендера. Могат също да се включат в диетични ястия, съдържащи полезни мазнини. Например, може да си направите сос алфредо, като замените пармезана с накиснато кашу.

По-вкусни

Наксивайки ядките и семената вие променяте (подобрявате) техния вкус. Накиснатите ядки и семена са хидратирани, а текстурата им става по-маслена и кремообразна. Тъй като ядките абсорбират повече и повече вода, те се надуват, а текстурата им става по-мека (съвет: винаги използвайте по-голям съд, в който да ги накисвате, защото се надуват и заемат повече пространство).

Как се накисват ядки?

Това е много лесно и просто. Колкото по-твърди са ядките, толкова повече време им трябва да се накиснат. За бадемите им трябват около 12 часа, докато кашуто изисква само няколко часа, защото е по-меко.

Просто покрийте ядките или семената и ги накиснете с изворна или дестилирана вода на стайна температура. Изцедете ги и изплакнете, след като сте ги накиснали, за да елиминирате остатъчната вода, която съдържа абсорбирани ензимни инхибитори и токсични субстанции.

След като ги изплакнете добре, консумирайте ги веднага или ги оставете за съхранение в хладилника за по-късно. Ако решите да ги съхранявате, поставете ги на влажна хартиена кърпа в затворен контейнер. Добре е да ги изплакнете отново на другия ден. Могат да издържат до около една седмица.

Кога е най-добре да се консумират?

Накиснатите ядки са с по-ниско съдържание на танини и фитинова киселина. Накисването увеличава скоростта на абсорбиране и разграждането на ензимните. Препоръчително е да се приемат сутрин, веднага след като изпиете една чаша топла вода.

5 ядки, които свалят бързо кръвната захар

Ето някои от ползите за здравето, ако консумирате сутрин накиснати ядки:

Подобряват дейността на мозъка
Накиснатите ядки помагат за когнитивното развитие. Ако бременна жена яде всеки ден накиснати ядки, това ще окаже влияние върху когнитивното развитие на бебето. Хранителните вещества в ядките подобряват функциите и развитието на мозъка.

Добра алтернатива са на протеините
Много хора смятат, че веганите и вегетарианците нямат опции да удовлетворят нуждите на тялото си от протеини. Но специалисти твърдят, че накиснатите ядки са отличен източник на протеини, фибри, витамини, ненаситени мастни киселини и минерали. Помагат за подсилване на имунитета, предпазват от болести и дават енергия на тялото.

Богати са на диетични фибри
Накиснатите ядки съдържат голямо количество диетични фибри, които са важни за предотвратяване на запек. Богати са също на антиоксиданти и фитохимикали, които съдействат за предпазване на тялото срещу оксидативен стрес.

Подобряват сърдечното здраве
Ако консумирате накиснати ядки сутрин, особено орехи, това ще регулира нивата на холестерола. Нека яденето на накиснати ядки се превърне в сутрешна рутина и ще се радвате на много ползи за сърцето.

Отличен източник на минерали и витамини
Специалисти препоръчват накиснатите ядки заради голямото им съдържание на витамин Е и витамин В6. Съдържат също фолиева киселина, ниацин, мед, цинк, фосфор, желязо, селен, калий и калций. Играят важна роля в поддържане имунитета на тялото.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес