Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо лимецът е толкова полезен за вашето здраве?

05 юни 2024, 19:11 часа

Лимецът, древно зърно с богата история, датираща отпреди повече от 7000 години, се завръща в съвременните диети и за това има основателна причина. Тази богата на хранителни вещества зърнена култура предлага множество ползи за здравето, които я правят ценно допълнение към здравословното хранене. По-долу са изброени някои убедителни причини, поради които лимецът е толкова полезен за вашето здраве.

Хранителен профил

Лимецът е пълен с основни хранителни вещества, което го прави изключително питателна алтернатива на традиционната пшеница. Той е богат на протеини, фибри, витамини и минерали. По-специално, лимецът съдържа значителни количества желязо, магнезий, фосфор, цинк и витамини от група В, като ниацин (В3). Тези хранителни вещества играят ключова роля в различни функции на организма - от производството на енергия до поддържането на имунната система.

8 невероятни ползи за здравето от бирата

Високо съдържание на фибри

Една от отличителните характеристики на лимеца е високото съдържание на фибри. Фибрите са от съществено значение за поддържане на здрава храносмилателна система. Те спомагат за редовното изхождане, предотвратяват запек и помагат за регулиране на теглото, като стимулират чувството за ситост. Освен това диетата с високо съдържание на фибри може да намали риска от развитие на хронични заболявания като сърдечни болести, диабет тип 2 и колоректален рак. Следователно съдържанието на фибри в лимеца допринася за цялостното здраве на червата и превенцията на заболяванията.

Богат на протеини

Лимецът е добър източник на протеини и осигурява всички основни аминокиселини, от които се нуждае организмът. Протеините са жизненоважни за възстановяването на мускулите, растежа и цялостната функция на организма. За тези, които искат да увеличат приема си на протеини, лимецът предлага вариант на растителна основа, който е едновременно универсален и хранителен. Това я прави особено привлекателна за вегетарианци, вегани и всички, които искат да разнообразят източниците си на протеини.

Има ли глутен в овесените ядки?

По-добра смилаемост

Много хора смятат, че лимецът е по-лесно смилаем в сравнение със съвременната пшеница. Това се дължи отчасти на съдържанието на водоразтворим глутен, който обикновено се разгражда по-лесно по време на храносмилането. Въпреки че лимецът не е подходящ за хора с целиакия, някои хора с лека чувствителност към глутен съобщават за по-добра поносимост към лимец. Тази подобрена смилаемост може да доведе до по-малко подуване на корема и храносмилателен дискомфорт при много хора.

Антиоксидантни свойства

Лимецът е богат на антиоксиданти, които са съединения, подпомагащи защитата на организма от увреждане от свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да причинят оксидативен стрес, водещ до хронични възпаления и различни заболявания, включително рак и сърдечни болести. Антиоксидантите, които се съдържат в лимеца, като фенолните киселини, помагат за неутрализирането на свободните радикали, като по този начин намаляват риска от здравословни проблеми, свързани с оксидативния стрес.

Здраве на сърцето

Консумацията на лимец може да бъде полезна за здравето на сърцето поради високото съдържание на фибри и наличието на полезни съединения като магнезий и ниацин. Фибрите спомагат за понижаване на нивата на холестерола, което може да намали риска от сърдечни заболявания. Магнезият поддържа правилната функция на мускулите, включително на сърдечния мускул, и помага за регулиране на кръвното налягане. Доказано е, че ниацинът, или витамин В3, подобрява нивата на холестерола, като увеличава добрия HDL холестерол и намалява лошия LDL холестерол и триглицеридите.

Управление на кръвната захар

Сложните въглехидрати и фибрите в лимеца допринасят за по-доброто управление на кръвната захар. За разлика от рафинираните зърнени храни, лимецът има по-нисък гликемичен индекс, което означава, че предизвиква по-бавно и постепенно повишаване на нивата на кръвната захар. Това може да бъде особено полезно за хората с диабет или за тези, които искат да поддържат стабилни нива на енергия през целия ден.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес