Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е полезно да ядете ферментирали храни?

18 февруари 2023, 12:15 часа

Вярвате или не, но когато похапвате, не сте единственият, който яде. Стомашно-чревната ви система е дом на трилиони микроби, които помагат за разграждането на храната (средно 60 тона през живота ви), но полезните бактерии сред тях са придирчиви - и се развиват само ако се хранят с определени хранителни вещества.

Когато консумирате сладки, преработени и пакетирани храни, добрите чревни бактерии не разполагат с необходимото гориво, за да предотвратят свръхпопулацията на лошите, които могат да предизвикат хаос и да причинят храносмилателни проблеми, заболявания и др. Но когато червата ви са населени с добри бактерии, тези микроскопични организми работят ден след ден в полза на здравето ви - и можете да увеличите тяхната продуктивност, като консумирате ферментирали храни.

Методи за ферментация и рецепти за добро храносмилане и силен имунитет

КАКВО ТОЧНО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ФЕРМЕНТИРАЛИТЕ ХРАНИ?

Ферментацията е основна част от хранителния режим на хората от векове и първоначално се е използвала като начин за запазване на храните. Това е процес, при който естествени организми (като бактерии и дрожди) разграждат захарите и нишестето в храната, за да създадат алкохоли, газ или киселини. Ферментиралите храни и напитки се произвеждат чрез контролиран микробен растеж и ензимно действие, което придава на ферментиралите храни характерния им тръпчив вкус. Едно нещо, което трябва да се отбележи: има много ползи от консумацията на ферментирали храни, но за хора с чувствителен стомах е полезно да се съобразяват с консумираното количество, тъй като може да има известно чревно разстройство.

1. Можете да приемате по-малко на брой пробиотични таблетки

Добавянето на пробиотик към хранителните ви добавки обикновено е добра идея, но може да сте в състояние да получите подобни ползи от храната или поне да увеличите приема на добавки. В зависимост от процеса на ферментация ферментиралите храни могат да бъдат добър източник на пробиотици, за които е известно, че са полезни за чревния микробиом и помагат за изтласкването на патогенните бактерии.

Казват, че ферментиралите храни са много здравословни. Вярно ли е?

2. Храносмилането ви ще се подобри

Пробиотичната сила на ферментиралите храни помага на тези полезни коремни бактерии да процъфтяват, което е от полза за цялата ви храносмилателна система. Тези бактерии ефективно разграждат хранителните вещества, които преминават през нея. А ако страдате от храносмилателни смущения, доказано е, че пробиотиците са много ефективни за справяне с неприятните стомашно-чревни симптоми, като запек, диария и синдром на раздразненото черво. Освен това по време на процеса на ферментация микроорганизмите разграждат храната, което автоматично я прави по-лесна за храносмилане.

3. Здравето на кожата ви ще се подобри

Червата ви могат да започнат да се възстановяват в рамките на три дни, когато започнете да приемате правилните хранителни вещества, включително богати на пробиотици храни. Процесът на ферментация може да помогне хранителните вещества да станат по-бионалични, т.е. да се усвоят по-лесно. Той също така синтезира подсилващи красотата хранителни вещества, включително витамин В12, фолиева киселина и биотин за блестяща коса и сияйна кожа.

Ферментацията е ключова за нашето здраве - вижте защо

4. Сърцето ви може да стане по-здраво

Ферментиралите храни могат да окажат благоприятно въздействие върху липидния профил. Те участват в производството на късоверижни мастни киселини, които имат понижаващ холестерола ефект. Освен това пробиотиците като цяло са свързани с подобряване на кръвното налягане.Киселото зеле има високи нива на витамин К - който, ако не си набавяте достатъчно, може да доведе до втвърдяване на кръвоносните съдове. Доказано е, че темпето понижава нивата на LDL холестерола.

5. Нивата на кръвната ви захар ще бъдат по-балансирани

И отново всичко се свежда до здрави черва. Пробиотиците се свързват с подобряването на кръвната захар, така че ферментиралите храни, богати на пробиотици, могат да помогнат за намаляване на инсулиновата резистентност и дори да помогнат за справяне с диабета или дори за предотвратяването му.

Треньор по здравословно хранене: Яжте ФЕРМЕНТИРАЛИ храни

6. Можете да свалите излишното тегло

Систематичен преглед на множество проучвания през 2015 г. установява силна връзка между консумацията на кисело мляко и по-ниското или подобрено телесно тегло, което може да се дължи отчасти на високото съдържание на пробиотици. Само не забравяйте да ядете кисело мляко с активни култури и без добавена захар.

7. Ще усвоявате по-лесно хранителните вещества

Ферментацията също така помага за разграждането и унищожаването на антинутриентите (като фитинова киселина), които имат потенциала да намалят усвояването на цинк, калций и желязо.

Как да забързаме или прекратим процеса по ферментация на киселото зеле? Това всяка домакиня трябва да го знае!

8. Може да сте в състояние да мислите по-ясно

Благодарение на оста черва-мозък, червата ви са в постоянна комуникация с мозъка, така че с други думи: "Възпалението на червата е възпаление на мозъка", споделят експерти. Продължаващи изследвания сочат здравословния ефект на пробиотиците върху чревния микробиом и мозъчната функция, така че добавянето на ферментирали храни към диетата ви може да подпомогне здравословната мозъчна функция.

9. Настроението ви може да се подобри

В червата се произвеждат много невротрансмитери (включително допамин, серотонин и норепинефрин), които играят роля за психичното здраве. Ферментиралите храни допринасят за този ефект, като осигуряват полезни бактерии за попълване на чревната микрофлора.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес