Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо да пием чай от бреза?

07 септември 2022, 12:44 часа

Сутрин обикновено започваме деня с чаша кафе, но любителите на чая, които го предпочитат като сутрешна напитка за събуждане и релакс, стават все повече. Когато изборът е паднал върху чаша чай, най-често тя съдържа добре познати билки за общ тоник за тялото - лайка, мента, шипка, горски билки и много други.

Не особено познат чай е от листата на брезата, макар че бялата бреза е много добре позната като лек срещу много болести от древни времена и билкарите да я използват интензивно.

Това се дължи на факта, че чаят от брезови листа се приема при определени здравословни оплаквания. Ароматната напитка с лековити качества дължи своите лечителски възможности на богатото съдържание на витамини и минерали в състава на брезата.

Този ЧАЙ е един от най-полезните!

Листата на брезата са по-безопасни при употреба в сравнение с пъпките на дървото, които след като се сварят, стават добър диуретик. Чай от бреза се прави обикновено рано на пролет, когато дървото не се разраснало още добре и е зелено. След като се наберат, листата за чай се изсушават и съхраняват в торби от плат до 2 години.

Какво съдържа чаят от брезови листа?

Списъкът с полезни съставки впечатлява и респектира, затова и приложението му е за толкова широк кръг здравни проблеми - етерични масла, фитонциди, флавоноиди, много минерали, каротини, пектин, сапониди, никотинова киселина, витамин С, танини.

За какво е толкова полезен чаят от черешови дръжки?

Какви ползи носят тези съставки на тялото?

Чаят има противовъзпалителен, антисептичен ефект и помага раните да заздравеят бързо. Той изхвърля токсините от кръвта и укрепва имунната система.

Заболяванията, които лекува този чай са много - репродуктивната система, уринарният тракт се повлияват много добре с този чай, както и главоболието, възпаленото гърло, ларингитите, както и заболяванията на устната кухина.

Чаят е лековит при глисти, но е алерген и трябва да се внимава, когато се прилага при деца. Традиционната медицина го дава при бъбречни заболявания, за освобождаване от песъчинките и камъчетата в бъбреците, като той действа наред с предписаните лекарства.

За да се приготви чай, нужно е сушените листа да се варят 20-30 минути, за да бъде максимално ефективен. Съхранява се в термос и може да се разреди с топла вода, ако е много силен. Добре е да се пие 3-4 пъти на ден, заедно с храната или след нея. За да се овкуси и да стане приятна напитка, може да се добавят мед, джинджифил, лимон и други подправки или просто да се подслади с малко захар.

Противопоказания за прием на чай от бреза

Няма ясно разписани противопоказания, но все пак бременните и кърмачките трябва да бъдат внимателни с него, както и децата под 12 години, склонни към алергии. Бъбречно болните не бива да забравят, че този чай е диуретик.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес