Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загорялата тенджера мечтае да бъде почистена така - научете метода!

03 април 2023, 08:20 часа

Всяка домакиня поне веднъж се е сблъсквала с проблема за загарянето на храна в тенджера. Достатъчно е да отвлече вниманието си или просто да се разсее за няколко минути и да забрави да дръпне съда от котлона. Тенджерата остава на печката включена, докато неприятната миризма на загар по дъното на тигана запълни цялата кухня. Подобна ситуация може да се случи, ако готвите на твърде силен огън за по-дълго време. Ето някои добри препоръки, които ще ви помогнат да върнете блясъка на загорялата тенджера.

Почистване на загоряла тенджера със сода (натриев бикарбонат)

Обикновената сода бикарбонат често ни помага при решаването на различни проблеми в домакинството, също се използва и в кухнята. Нетоксична и биоразградима, тя може да бъде ефективна, включително когато се използва под формата на навлажнена кремообразна паста. Ако тенджерата е загоряла, може да бъде почистена по следния начин.

Смесвате сода с малко количество вода, докато се образува влажна смес. Изсипвате я в тенджерата и я варите няколко минути. Охлаждате. Избърсвате с гъба или неабразивна четка, докато нагарът изчезне.

В идеалния случай оставете сода на повърхността за цялата нощ. Този метод може да се приложи и за почистване на тиган, сполетян от същата незавидна участ.

Бял оцет като средство за почистване на дъното на загорял съд

Белият оцет е незаменим домашен препарат за решаване на много проблеми: отстранява варовиково покритие от чешмян кран, кафе-машина или чайник, измива прозорци или дори почиства съдомиялна машина. Белият оцет, комбиниран със сода за хляб, също е ефективен за отстраняване на загорял налеп от дъното на тенджера или тиган от неръждаема стомана.

Внимание: сместа не бива да се използва за емайлирани съдове!

Смесвате в загорелия съд бял оцет и вода в равни части. Добавяте супена лъжица сода. Щом се появи пяна, слагате тенджерата или тигана на печката и варите 10 минути. Охлаждате и избърсвате с неабразивна четка. Ако е необходимо, повтаряте операцията.

Полезно е да се знае, че виненият оцет и содата за хляб също образуват ефективна смес за почистване на подобни замърсявания. Достатъчно е да ги смесите и да ги оставите за известно време. Нагарът би трябвало да се разтвори. Сместа не е необходимо да се нагрява.

Лимонтозуто ефективно отстранява нагар в загорели тенджери и тигани от неръждаема стомана

За да почистите загорелия съд, може да използвате лимонена киселина (лимонтозу), която е вещество с органичен произход.

Изсипвате 2-3 супени лъжици лимонтозу в загорелия съд. Наливате вряща вода. Оставяте така поне 30 минути. Избърсвате с неабразивна четка. Операцията може да се повтори в зависимост от степента на замърсяване.

Активен въглен

Това средство е подходящо и безопасно за всички видове съдове – от алпака, емайлирани, алуминиеви. Особено ефикасно е при почистване на нагар от загоряло прясно мляко.

Три таблетки активен въглен се стриват на прах с обикновена супена лъжица; може и с чаена лъжичка, ако ви е по-удобно. Нагарът се посипва с получения прах и оставяте за половин час. Сипвате студена вода, изчаквате 40 минути, след което нагарът би трябвало да се измие.

Съвети за почистване на загорели съдове

1. Не се бавете и незабавно се погрижете за почистването на тенджерата или друг съд, който е загорял.

2. В зависимост от степента на загаряне на съда, операцията може да се повтори.

3. Внимание: категорично се препоръчва да не използвате абразивни продукти за премахване на нагара от дъното на тенджерата или тигана! Не използвайте аксесоари, способни да надраскат неръждаема стомана. По-добре е да използвате дървена лъжица, гъба, неабразивна четка или просто парцалче, за да премахнете останките от нагара.

4. Не забравяйте да изплакнете съда с вода, независимо от това какво средство сте използвали за почистването му!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес