Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За здрави бели дробове: кои храни са най-полезни

13 юни 2024, 07:55 часа
Реклама

Неотдавнашната пандемия, причинена от респираторния вирус COVID-19, разкри сериозен проблем. Много хора, преболедували Ковид, останаха със сериозни проблеми с дишането. Рехабилитация, ходене, постепенно увеличаване на физическата активност и дихателни упражнения са част от процеса на възстановяване на белия дроб. Някои храни играят важна роля за здравето на дихателните пътища, особено на бронхите и белите дробове. Те доставят противовъзпалителни съединения и антиоксиданти, компоненти за образуването на защитна слуз.

Продукти с омега киселини

Различни храни с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини помагат за поддържане и укрепване на здравето на белите дробове. Сред всички групи Омега-3, както и 6 и 9, са особено важни.

Тези киселини са вид строителен материал за нашите клетки и укрепват мукоцилиарната (мукозна) бариера.

За здрави бели дробове - кои храни помагат най-много?

Благодарение на тази бариера и нейната непрекъсната работа се осигурява процесът на образуване и движение на защитна слуз по повърхността на трахеята и бронхите. Слузта е необходима за защита на човешката дихателна система. Поддържа влажността, неутрализира опасните вируси, бактерии и почиства дихателните пътища от прах, сажди и чужди частици.

Ако мукоцилиарната бариера в дихателната система е нарушена, при човек може да започне инфекция. Рибата се счита за идеален източник на полиненаситени мастни киселини. Съдържащите се в него омега-3 предпазват от пневмония и подобряват работата на кръвоносните съдове в дихателните пътища.

Фибри и антиоксиданти

Не трябва да забравяме значението на плодовете и зеленчуците, богати на естествени антиоксиданти и фибри. Така ябълките, доматите, цвеклото, чушките и тиквата имат положителен ефект върху функционирането на дихателната система. Бобовите растения, като леща и червен боб, също са сред най-добрите храни за белите дробове.

Кои са най-добрите храни за пречистване на белите дробове?

Топ храни за здрави бели дробове

Сред ключовите „вредители“, които влияят негативно на дихателните пътища, са неблагоприятната екология, окислителите в замърсения въздух, тютюневият дим, алергените и вирусите, бактериите. Продуктите, съдържащи много антиоксиданти, минерални компоненти, витамини и противовъзпалителни компоненти, помагат в борбата с тях. Те помагат за лечение на кашлица и възстановяване на дихателните пътища след заболяване и поддържат здравето на белите дробове в метрополията.

Кои са най-полезните продукти за възстановяване на белите дробове:

Всички видове зеле (бяло зеле, броколи, карфиол, кольраби) са източници на аскорбинова киселина, силни антиоксиданти и имуностимулатори.

Зехтинът е източник на омега киселини, мастноразтворими витамини, които са необходими за възстановяване на белите дробове и отстраняване на храчки.

Маслото е източник на животински мазнини и витамини, необходими за синтеза на храчки и възстановяване на белите дробове.

Медът има дезинфекционни и разреждащи храчки свойства, подобрява обмяната на газове в белите дробове и помага за намаляване на кашлицата. Съдържа всички важни минерали и витамини, от които тялото се нуждае.

Морковите съдържат прекурсор на витамин А, бета-каротин, който подпомага поддържането и укрепването на белодробната тъкан.

Месото е източник на качествен протеин и витамини от група В, които са от съществено значение за здравето на белите дробове.

Рибата е източник на минерални компоненти, Омега-3 и витамин D, йод. Те са необходими за възстановяването на клетките и имунната стимулация.

Има и забранени храни: мляко и сладкиши

Ако има храни, които са полезни за бронхите на белите дробове, има и вредни. При възпалителни процеси в дихателните органи си струва да се изключат от диетата млечни и ферментирали млечни продукти. Особено ако човек има непоносимост към мляко. По време на заболяване слузът започва активно да се секретира в носната лигавица и бронхите. В резултат на това човекът страда от сополи и отделя много храчки. Млечните продукти могат да увеличат количеството слуз, което може да удължи лечението. Освен това съществува възможност излишната слуз (ако не се издуха или изкашля) да се инфектира и да възникнат усложнения.

Бързите въглехидрати, съдържащи се в сладкиши и тестени изделия, също имат слузообразуващ ефект.

Ето защо, ако човек е болен или просто постоянно хваща хрема и кашлица, сладкишите само ще влошат ситуацията и ще забавят възстановяването.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес