Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За кои хора ябълковият оцет може да е вреден?

11 септември 2023, 12:22 часа
Реклама

Ябълковият оцет е една от кулинарните съставки, които в последните години добиха най-голяма популярност поради добрия си ефект за загубата на излишно тегло и подобреното функциониране на стомашно-чревната система.

Въпреки това, д-р Аманда Бейкър Лемейн ни разяснява следното. 

Както при употребата на всяка „чудотворна“ съставка, трябва да се вземат някои мерки, за да не се получат повече негативни ефекти, отколкото позитивни. Какви може да бъдат отрицателните последици? Ето някои.

Сериозни стомашни проблеми

Оцетът е киселина и някои хора не го понасят добре. Най-добре е да го избягвате, ако имате улцерозен колит, възпаление на храносмилателния тракт или просто сте предразположени към стомашни болки.

Чревен дискомфорт

Напитката съдържа пектин, който изобилства в ябълките. Тези хранителни фибри действат като природен, натурален гел. Пектинът помага за образуването на изпражнения, насърчава растежа на добри бактерии в червата и намалява възпаленията. Въпреки това, ако се консумира в големи количества, може да причини дискомфорт и дори диария.

Пийте ябълков оцет вечер за спокоен сън!

Бъбречни проблеми

Научни изследвания демонстрират, че ако имате някакъв вид бъбречна слабост, не се препоръчва да консумирате нищо, което е много киселинно – в това число, разбира се, всякакви видове оцет. В такива случаи оцетът, включително ябълковият, винаги трябва да се консумира разреден. Просто разбъркайте една-две супени лъжици оцет в 200 мл вода.

Увреждания в имунната система

Вярно е, че пробиотиците в червата помагат за изграждането на силна имунна система - но оцетът инхибира (ограничава, намалява) пробиотичните свойства. Въпреки че ферментиралите подправки може да помогнат за увеличаване на добрите бактерии в червата, оцетът ограничава стимулирането на имунната система.

Днес много се говори за консумирането на ябълков оцет, особено на празен стомах, като спомагателно средство за отслабване и дори за подобряване на здравето поради неговия антимикробен ефект.

Подобни констатации обаче са противоречиви - и в името на възможните ползи някои хора преувеличават позитивните ефекти от консумацията му. По тази причина е важно да бъдат посочени някои рискове, свързани с това превишение, част от които са следните.

Лекар посочи 6-те най-големи ползи от ябълковия оцет

1. Корозия на зъбния емайл

Ако ябълковият оцет се приема неразреден и постоянно, уврежда зъбния емайл. Причината е, че киселинността на оцета води до загуба на минерали, а това в крайна сметка причинява ерозия на емайла.

2. Стомашно-чревен дискомфорт

Степента на pH на оцета е около 3 до 3,5, т. е. той си остава киселина. Това на празен стомах генерира прогресивна загуба на естествена защита, което може да увреди стените на стомашно-чревната система, причинявайки неприятни симптоми като парене и дори ерозия на хранопровода. Също може да влоши евентуален недиагностициран до момента гастрит и други възпалителни състояния.

3. Загуба на костна и мускулна плътност

Обикновено консумацията на ябълков оцет за отслабване е придружена от много рестриктивни диети, които може да доведат до намаляване на скоростта на метаболизма, причинявайки така наречения „ефект на акордеона“ или „йо-йо ефект“. Спадането на тегло настъпва бързо, но не е устойчиво. Веднага, щом индивидът се върне на предишния хранителен модел, загубеното тегло се възстановява, и то в по-голяма степен. В допълнение, ограничителните диети могат да генерират апетит и да го увеличат безконтролно.

4. При диабет

Ябълковият оцет е богат на минерала хром, а той е необходим в малки количества за регулиране на инсулина и метаболизма на кръвната захар – но прекалено много хром може да доведе до хипогликемия. Затова болните, които използват лекарства за контрол на диабета, трябва да са изключително внимателни с ябълковия оцет. Ето защо, преди да направите някакви промени в хранителния си режим за отслабване или здраве, се консултирайте с диетолог. Той може да ви насочи как да постъпите правилно.

Внимание! Статията е само за информация. Обръщайте се към медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес