Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво помага много чаят от липов цвят

27 май 2024, 22:30 часа

Липовият чай е традиционно средство, познато и използвано от векове заради своите лечебни свойства. Ароматната и леко сладка напитка е не само приятна за консумация, но и предлага множество ползи за здравето. В тази статия ще разгледаме различните приложения на липовия чай и как може да подобри вашето здраве.

Реклама

Липов чай при настинки

Прясно свареният липов чай е отлично средство за борба с настинките. Той понижава температурата, действа като лек аналгетик и диуретик, и стимулира изпотяването. Официалната медицина препоръчва използването на липов цвят под формата на инфузия като потогонно средство при настинки и за изплакване на устата, и гърлото.

Кой НЕ трябва да пие чай от липа?

Здравословни рецепти при настинки

Настойка при настинки: Най-лесният начин за приготвяне на запарка е в термос. Една супена лъжица липов цвят се залива с чаша вряща вода и след 20 минути е готова за консумация. Препоръчително е да се приема преди хранене. При остри респираторни заболявания и бронхит, горещата запарка се пие по половин чаша четири пъти на ден.

Отвара за сваляне на температура: Смесете липов цвят, лопен и черен бъз в съотношение 1:0.5:0.5. Залейте две чаши вряща вода и оставете в термос за 10 минути. Прецедете и пийте горещо по половин чаша три-четири пъти на ден преди хранене.

чай

Липов чай за стомашно-чревни проблеми

Липовият чай има полезно действие и при стомашно-чревни разстройства. В хомеопатията липовите тинктури се предписват при метеоризъм и други стомашни проблеми.

Настойка за гаргара

При болки в гърлото и стоматит: Смесете една супена лъжица сух липов цвят и 1.5 супени лъжици лайка. Залейте с чаша вряща вода, оставете в термос за 20 минути и прецедете. Добавете чаена лъжичка гасена сода и използвайте за гаргара веднъж на час до подобряване на състоянието.

Козметични и други приложения на липовия чай

Липовият чай намира приложение не само като лечебно средство, но и в козметиката и кулинарията.

Защо чаят от липа е толкова полезен

Козметичен лед за измиване

Замразете липов чай в кубчета лед и използвайте за освежаване на кожата сутрин и вечер. Липовият чай придава свежест и лек овлажняващ ефект, подходящ както за суха, така и за мазна кожа.

Болкоуспокояващ компрес

Запарете 4-5 супени лъжици липов цвят с чаша вряща вода, прецедете и използвайте марля, напоена с отварата, като компрес при възпаления, ревматизъм и изгаряния.

Липовият чай е незаменим съюзник в борбата с настинки, стомашно-чревни разстройства и други здравословни проблеми. Със своите многобройни ползи и приложения, той заслужава място във всяка домашна аптечка и кухня. Консумирайте го умерено и се насладете на неговите лечебни свойства, като същевременно се грижите за своето здраве.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели и не замества консултацията със специалист!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес