Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всичко, което всъщност трябва да знаете за носенето на слънцезащитни продукти

18 юли 2024, 11:08 часа

Ето един мит, който бихме искали незабавно да разсеем: Слънцезащитният крем е необходим само през лятото, докато сте на плажа или спортувате на открито. Всъщност, както експертите твърдят от години, защитата на кожата ви от слънцето трябва да бъде част от целогодишната ви рутина предвид негативните последици от продължителното излагане на слънчева светлина.

Слънцето причинява увреждане на кожата по няколко начина, всички пряко свързани с UVA и UVB лъчите. UVA е най-дългата дължина на вълната и може да достигне по-дълбоко в слоя на кожата, причинявайки промени в нашия колаген в дермата, свързани със стареенето и бръчките. UVB лъчите обикновено са по-къси и засягат горния слой на нашата кожа (епидермис).

Вредни ли са всъщност химическите слънцезащитни продукти

Най-важното е, че и двата вида лъчи проникват в ДНК на човек, като потенциално водят до мутации и следователно увеличават риска от рак на кожата, като същевременно причиняват обриви и обостряния.

Действителната топлина от слънцето, от друга страна, изчерпва кожата от естествени масла, което потенциално води до преждевременни бръчки. В крайна сметка, докато слънцето може да ни даде „здравословен“ вид с тен, това, което всъщност се случва, е, че тялото се опитва да защити ДНК в клетките, като произвежда пигмент, наречен меланин в кожата. Меланинът действа като малък кафяв чадър, за да засенчи важни гени, които могат да бъдат мутирани.

Ясно е, че колкото и утешително да се чувства слънцето върху кожата ни, трябва да внимаваме да не се накисваме в твърде много от него – ето защо сметнахме за разумно да ви предложим това ръководство всичко, което трябва да знаете за слънцезащитните продукти.

Да започнем от основите. Как да се предпазим от слънцето?

Физически срещу химически слънцезащитен крем

Има два вида слънцезащитни продукти: физически (известни също като минерални) и химически. Когато нанасяте физически слънцезащитен крем, слънчевите лъчи ще ударят кожата, но след това веднага ще отскочат. Химическите блокери, от друга страна, абсорбират ултравиолетовите лъчи, превръщат ги в топлина и ги освобождават от тялото, за да не увредят ДНК. Най-видимата визуално разлика между двата вида блокери е как изглеждат след приложение. Химическите слънцезащитни продукти могат да се предлагат във формули, които се втриват добре, без да оставят гъст бял остатък, с които физическите блокери обикновено са известни.

„Водоустойчивият“ слънцезащитен крем също е лъжа

Има още: „Слънцезащитните продукти са забранени да претендират за истински „водоустойчиви“ или „устойчиви на пот“ [способности].

Колко безопасни са съставките в слънцезащитния крем

Физическите блокери се отличават главно с титанов диоксид и цинков оксид, активни съставки, които FDA счита за GRASE (общопризнати като безопасни и ефективни), тъй като наистина няма значителна загриженост за абсорбцията в кръвта. Дискусията за усвояването води директно до химическите блокери.

Лесни трикове за премахване на слънцезащитен крем от дрехите

Със своите активни съставки като оксибензон, авобензон, октизалат, октокрилен, хомосалат и октиноксат, химическите слънцезащитни продукти наскоро бяха обект на проучвания, твърдящи потенциална вреда.

Има някои проучвания, които показват, че много от химическите слънцезащитни съставки наистина се абсорбират през кожата и навлизат в кръвния поток. Като се има предвид това, експертът твърди, че все още не е ясно как някои от тези съставки могат да повлияят на нашето здраве. Хората просто са по-подозрителни към химическите слънцезащитни кремове като цяло, въпреки че някои от абсорбираните съставки може да нямат никакво вредно въздействие върху тялото.

Как правилно да нанасяме слънцезащитен крем

Най-голямата грешка, която хората правят, е, че не нанасят достатъчно слънцезащитен крем и не го нанасят отново достатъчно.

И така, ето няколко правила, които трябва да имате предвид: Когато прекарвате време на открито, изберете SPF 30 или по-висок. Ще искате да потърсите нещо водоустойчиво, ако планирате да плувате или да се потите например.

Но ако сте на закрито, номерът на SPF е много по-малко важен от търсенето на решение с широк спектър, тъй като UVB не може да проникне през стъклото на прозореца, но UVA лъчите могат. Широкият спектър показва защита от UVA лъчи.

Ако използвате химически слънцезащитен крем, нанесете го преди овлажнител. Ако използвате физически, можете да го приложите след това. На закрито, веднъж сутрин може да е достатъчно, но ако сте на пряка слънчева светлина, например по време на пътуване с кола, би било най-добре да го поставите 30 минути преди излагане и да нанасяте отново на всеки два часа. Ако се потите или плувате, може да се наложи да нанасяте отново по-често.

Когато става въпрос за спрейове срещу кремове, повечето експерти са съгласни, че последната форма на защита е правилният начин. Спрей слънцезащитните продукти водят до неравномерно нанасяне. Много по-малко вероятно е да имате еднакъв слой слънцезащитен крем, тъй като повечето хора не ги използват правилно. Ако напръскате слънцезащитния крем, тогава трябва наистина да го втриете.

Спрейовете, които също са тревожно запалими, отделят и аерозолни частици, които са опасни за вдишване.

Що се отнася до това дали тонът на кожата влияе върху видовете и начините на нанасяне на слънцезащитните продукти, краткият отговор е не. Процентът на рак на кожата е по-нисък сред цветнокожите хора, но когато цветнокожите хора – особено афро-американците – са диагностицирани с меланом, той обикновено е много по-агресивен и смъртоносен. В резултат на това дерматологът съветва всички свои пациенти да използват висококачествен слънцезащитен крем.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес