Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредно ли е да спите на лявата си страна?

15 април 2022, 21:45 часа

Когато избирате позиция за сън, трябва да вземете предвид здравословното си състояние.

Учените многократно споделят, че спането на лявата страна може да има положителни ефекти. Колкото и да е странно, това може да бъде полезно за притока на кръв, като помага на кръвта да се върне към сърцето, обяснява Кристофър Уинтър, директор на Центъра за медицина на съня.

След като направи пълна циркулация през тялото кръвта се връща към сърцето от дясната страна. Специалистът изрази мнение, че „при сън на лявата страна дясната страна остава ненатисната, което потенциално подобрява кръвообращението“.

Вредно ли е прекаленото спане?

Спането на лявата страна

Според изследвания спането на лявата страна е особено полезно при гастроезофагеална рефлуксна болест или киселини, по време на които киселинното съдържимо на стомаха навлиза в хранопровода и това предизвиква усещане за парене или тежест „в корема“. Припомнете си, че стомахът се намира отляво. Ако човек лежи на дясната си страна, тялото е "на хълм", което улеснява "потока" на стомашния сок в хранопровода.

През 2006 г. учени от Станфорд показаха, че спането на лявата страна е свързано с облекчаване на симптомите на гастроезофагеална рефлуксна болест. Повдигането на главата на леглото и отслабването също допринесоха за намаляване на болката. Тези данни са в съответствие с резултатите от други проучвания.

От своя страна спането на дясната страна може да допринесе за киселини, а също така увеличава вероятността от отпускане на сфинктера между стомаха и хранопровода.

Как начина на спане се отразява на здравето ни?

Лявата страна може да е оптимална за сън по време на бременност. Спането на лявата страна по време на бременност увеличава притока на кръв към плода и също така намалява натиска върху черния дроб, според Националната фондация за сън на САЩ. Смята се, че последното помага да се предотврати образуването на камъни в жлъчката при жените.

Няма научни доказателства, че спането на лявата страна е вредно. Невъзможно е обаче да се каже, че това е най-добрата поза за релаксация. Очевидно за здрави хора е невъзможно да се назове по-добра позиция. Учените не се ангажират да правят подобни изявления.

Когато избирате позиция за сън, трябва да вземете предвид различни фактори, на първо място - здравословното състояние. Например, много експерти наричат ​​позицията по гръб оптимална за сън. В същото време не е подходяща за хора, страдащи от сънна апнея.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес