Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Успокояване на тремор - ето как да спрете треперенето

30 ноември 2023, 09:00 часа

Треморът е неволно ритмично осцилаторно движение на допълващи се антагонистични мускулни групи, обикновено включващи ръцете, главата, лицето, гласните струни, торса и краката.

Треперят ви ръцете - ето какво означава това

Как да спрете треперенето?

  1. Правете упражнения за дълбоко дишане.
  2. Когато тревожността ви сполети, забравете за света около вас за секунда и се съсредоточете върху дишането си. Вдишайте дълбоко през носа за 4 секунди, задръжте дъха си за 4 секунди и след това издишайте бавно за 6 секунди – и така няколко пъти. Това ще помогне за успокояване на нервната система и намаляване на треперенето.
  3. Говорете си. Може да изглежда странно, но вътрешният диалог със себе си може да облекчи напрежението. Повтаряйте утешителни думи като „Всичко ще бъде наред“ или „Мога да се справя“. Говорете със себе си като с най-добрия си приятел и това ще ви помогне да успокоите треперенето.
  4. Използвайте метода "5-4-3-2-1". Когато се тресете, използвайте всичките си сетива. Назовете си 5 вида предмети, 4 звука, 3 усещания по кожата, 2 миризми и 1 приятен спомен. Това ще пренасочи вниманието ви и ще ви помогне да се отпуснете.
  5. Постепенно свикнете със стресови ситуации. Ако често треперите, когато сте нервни, постепенно се научете да се адаптирате към стреса. Постепенно усложнявайте ситуациите, така че нервната система да свикне и да спре да реагира така.
  6. Загрейте преди важни събития. Преди да се потопите в ситуация, която предизвиква вълнение, направете малко загрявка - завъртете рамене, разклатете ръцете и краката си. Това намалява напрежението и може да намали треперенето.
  7. Научете техники за релаксация. Медитацията, йогата, прогресивната мускулна релаксация могат да ви помогнат да се научите да контролирате реакцията си на стрес и да намалите треперенето.
  8. Избягвайте кофеина и други стимуланти. Кафето, чаят и енергийните напитки могат да увеличат тревожността и треперенето. Опитайте се да не ги използвате преди важни събития. Гледайте комедии.
  9. Смехът е чудесен начин за намаляване на стреса. Гледайте любимия си комедиен сериал или шоу, преди да се отправите към вълнуващо събитие.
  10. Вземете витамин B. Някои проучвания показват, че дефицитът на витамин B може да бъде свързан с треперене. Уверете се, че тялото ви получава достатъчно от този важен витамин.
  11. Прекарвайте време на открито. Разходките на чист въздух могат да действат успокояващо и релаксиращо, което може да намали треперенето. Научете се да отпускате мускулите си.
  12. Алтернативно напрягайте и отпускайте различни мускулни групи. Това ще помогне за облекчаване на напрежението и намаляване на треперенето.
  13. Не крийте чувствата си. Говорете с близките си за емоциите и тревогите си. Понякога просто изговарянето може да накара чувствата да се чувстват по-малко завладяващи.
  14. Фокусирайте се върху познатите движения. Когато тревожността ви завладее, съсредоточете се върху прости, повтарящи се движения, като разтягане на пръстите или въртене на молив.
  15. Предприемете антистресови действия. Може би за вас това действие е намазване на устните с балсам, галене на животно или просто разходка.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес