Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези храни НИКОГА не трябва да се замразяват, защото могат да се превърнат в отрова за нас

01 септември 2021, 13:55 часа

Фризерът е колкото полезен, толкова и вреден. Има десетки храни, които слагаме по навик в него, а не бива. В най-добрия случай е възможно да загубят полезните си свойства, а в най-лошия – да се превърнат в отрова за нас и да доведат до болести и инфекции.

Кои храни никога не бива да съхраняваме във фризера?

• Варени яйца;

Да, може и да ви звучи странно, но има хора, които го правят. Вместо да изхвърлят яйцата, те решават да ги замразят, считайки че по този начин ще увеличат годността им. Истината е, че това е една от най-полезните храни, но ние никога не бива да ги държим в запас.

Ако яйцето прекара повече време във фризер, много вероятно е черупката му да се пропука заради разширяването на вода в белтъка. Тогава се отваря достъп до бактерии, които обитават повърхността на черупката.

• Пържени храни;

Всяка една пържена храна, независимо дали става въпрос за картофени крокети или пилешки хапки, след като бъде замразена във фризер, губи вкусовите си качества. Тя придобива кашеста текстура и става неприятна за консумация. По-добре би било да сготвите по-малки количества, вместо това да замразявате пържените храни.

Грешките, които допускаме при съхранение на храна във фризера

• Макарони и паста;

Независимо какъв вид макарони сте приготвили, то в хладилната камера пастата ще се превърне в лепкаво тесто. А и освен това макароните са вкусни, когато се похапват непосредствено след готвене.

• Кисело мляко;

Хората, които предпочитат сами да си приготвят киселото мляко, вместо това да купуват готово от магазина, често пъти си служат с хладилната камера. Когато обаче млечният продукт прекара повече време там, ще се превърне в жалко подобие на извара.

След размразяването му каймакът и суроватката се отделят и категорично млякото не е апетитно. Освен това полезните бактерии, съдържащи се в него, ще загинат.

Бъдете наистина разумни и много внимавайте какви храни съхранявате във фризера, ако не искате те да се превърнат в отровни за вас!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес