Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези билки са най-добрият лек при 100 болести

28 март 2022, 06:50 часа

Билките са част от натуралната „аптека” на природата и могат да ни бъдат много полезни, ако знаем как да ги използваме. Често пренебрегваме естествените методи за лечение, защото е нужно да отделим повече време, за да проучим различните екстракти и тяхната употреба. Ето защо ви предлагаме кратка информация за някои от билките, които можем да използвате като първа помощ в случаи на настинка, наранявания, стомашни болки, безсъние и други проблеми. Те се прилагат лесно под формата на чай, тинктура или компрес, а освен това са добро решение както за вас, така и за околната среда.

При кожни проблеми

Белият равнец помага за лечението на рани и охлузвания, защото има антибактериални и кръвоспиращи свойства. Може да промиете кожата със запарка от бял равнец или да наложите засегнатата зона с изсушени цветове, предварително накиснати в гореща вода.

Живовлякът се използва за ухапвания от насекоми, третиране на рани и облекчаване на възпаления. За успокояващ компрес са ви необходими изсушени листа (натрошени на дребно), които се смесват с малко вода до получаване на консистенция, подобна на паста.

Невенът не само е полезен при настинка, но освен това е сред най-подходящите билки за облекчаване на кожата. Той може да се използва при изгаряния, рани и мускулни болки. С невен се приготвят кремове и компреси.

За раздразнен стомах

Ментата има успокояващ и охлаждащ ефект, а освен това съдържа противовъзпалителни и антиоксидантни съединения. Чаят от мента се използва за успокояване на раздразнен стомах, газове, диария и повдигане. Външно билката се използва при ухапвания, изгаряния и мускулни болки.

Бялата ружа оказва ефективна помощ при стомашни проблеми, защото отделя гелообразен слой, който облекчава и защитава лигавицата. Тя се използва и при по-сериозни състояния като гастрит, язви и синдром на раздразненото черво. Може да приготвите чай като накиснете изсушените цветове на билката за около час.

Живовлякът успокоява възпаленията по кожата, но също така може да бъде от полза при раздразнения на стомашната лигавица. Както много от билките за стомах, той има горчив вкус и стимулира храносмилателната система.

Срещу безсъние

Лавандулата има приятен аромат, а много проучвания сочат, че има успокояващ ефект върху нервната система. Тя помага за облекчаване на тревожност и главоболие, като също така често се препоръчва под формата на етерично масло. Лавандулата е полезна за кожата и може да се използва за почистване на лицето и третиране на възпаления.

Коренът от валериана е добре познато средство за справяне със състояния на повишен стрес и тревожност. Билката помага да се отпуснете и е много подходящ чай за края на натоварения работен ден.

При отслабнал имунитет

Ехинацеята има стимулиращо действие върху имунната система и помага за предотвратяването на инфекции и възпаления. Тя е широко разпространен чай против настинка, а е още по-ефективна под формата на концентрирана тинктура. Може да я закупите готова или да си направите, като накиснете билката с 40-процентов алкохол и оставите да преседи 6 седмици.

Цветовете от бъз са много добро натурално средство при възпалено гърло, настинка и грип. Те съдържат витамини, антиоксиданти и вещества с антибактериални свойства. Бъз може да използвате както под формата на чай, така и като полезен сок от накиснати цветовете.

Пчелникът е полезен при кашлица и традиционно се използва за облекчаване на проблеми с дихателните пътища. Чаят има горчив вкус, но помага за справяне с дразнещите секрети. Още една билка с подобни функции е живовлякът.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес