Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 7 храни моментално ще оправят настроението ви. Яжте ги!

05 септември 2024, 16:03 часа

В днешно време тревожността у хората е нараснала значително. Това е пряко обвързано със забързания и модерен начин на живот, който водим. Истината е, че малцина си дават сметка, но хроничната тревожност и постоянното безпокойство могат сериозно да рефлектират върху здравословното ни състояние.

Ако трябва да бъдем честни, правилното, разнообразно и балансирано хранене могат много да повлияят върху работата на мозъка и тялото. Избирайте правилно храните, които слагате в чинията си, ако искате да намалите нивата на стрес и да подобрите завидно настроението си.

В днешната статия ще посочим някои от основните храни, които успяват да подобрят настроението ни и да ни избавят от стреса.

Още: Айрян при високо кръвно - пречи или помага?

Кои храни са най-полезни за нервната ни система?

1. Мазни риби

Тази храна неслучайно е на първо място в списъка с полезни храни. Мазните риби, както и семената, съдържат аминокиселини, повишаващи настроението. Препоръчително е да се избягва консумацията на месо с високо съдържание на наситени мазнини.

2. Горски плодове

Още: Най-добрите и най-лошите храни и напитки, ако имате преддиабет или диабет

Фибрите са двигателят на добрите бактерии в червата. В горските плодове има високо съдържание на фибри, най-вече в боровинките, малините и къпините. Освен това боровинките помагат за намаляване нивата на кортизол, хормон на стреса. Именно той влияе негативно на настроението ни.

3. Портокали

Портокалите са не само вкусен, но и много полезен плод. Навярно сте чували това безброй пъти. В един портокал се съдържа близо 82 милиграма витамин С, с което почти покриваме дневната си нужда. Портокалите намаляват и нивата на стрес.

4. Нахут

Още: 6 храни, които вредят на зъбите ви

В нахута се съдържа триптофан – това е аминокиселина, която има важна роля за връзката между червата и мозъка. Тялото я използва при произвеждането на серотинин, който пък стабилизира настроението.

В нахута се съдържа още фолиева киселина и витамин В, регулиращ настроението.

5. Чай от лайка

От край време се знае, че чаят от лайка действа успокояващо и спомага за намаляване на напрежението в мускулите. Една чаша чай преди сън ще ви накара да се чувствате много по-спокойни и да спите пълноценно.

6. Овесени ядки

Задължително консумирайте овесени ядки, защото те доставят на тялото триптофан и му помагат при производството на серотонин. В овесените ядки се съдържа и магнезий, а хората, които имат дефицит на минерала, са по-склонни към депресия.

7. Шоколад

Доказано е, че консумацията на няколко блокчета шоколад дневно може да подобри мозъчната функция, както и настроението. Много е важно да се консумира тъмен, а не млечен шоколад. В млечния шоколад има захар, а ефектът на съставката върху настроението е отрицателен.

Статията има само информативна цел. Не замества консултацията с лекар, нито балансирано хранене.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес