Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Те са вкусни, но ТЕЗИ хора не бива да ядат КАЙСИИ

24 юни 2022, 13:20 часа
Реклама

Настъпи месецът, в който можем да се порадваме и на кайсиите и да се насладим на сладкия им вкус. Те съдържат полезни витамини и са любимци на всеки. Но лекарите предупреждават, че кайсиите може да имат неблагоприятен ефект при някои заболявания.

В кои случаи е препоръчително да избягвате консумацията на кайсии?

На гладно

Избягвайте да хапвате кайсии на гладно. Въпреки че те са плод, кайсиите могат да раздразнят стомаха ви, а и съдържат захар, която може да повиши нивата на инсулина в кръвта, а след това те отново рязко ще се понижат, което може да причини проблеми във функциите на някои органи. 

Сушени кайсии – какви ползи и вреди има в тях

При заболявания на щитовидната жлеза

Според лекарите не е препоръчително хората, имащи проблеми с функциите на щитовидната жлеза, да консумират кайсии. Този плод съдържа каротин, който обаче не може да се абсорбира в тялото на тези пациенти. Същото важи и за хора с панкреатит.

Заболявания на стомаха

Кайсиите могат да доведат до раздразнение на стомаха при хора, имащи проблеми със стомашно-чревния тракт. Голяма част от пресните плодове могат да раздразнят състоянието ви при гастрит, язва и др.

Заболявания на черния дроб

Кайсиите също не са препоръчителен плод при хора със заболявания на черния дроб и най-вече хепатит. Може да се консумират, но в минимални количества.

5 изумителни ползи от сушените КАЙСИИ, за които НИКОЙ не е предполагал

Какви може да са рисковете от консумацията на кайсии?

Кайсиите могат да доведат и до дискомфорт, дори да не страдате от изброените по-горе заболявания. Ето и какви са потенциалните рискове:

    - Не започвайте веднага да ядете големи количества кайсии, тъй като те могат да причинят диария и раздразнение на стомаха. В такъв случай тялото ви ще загуби ценни минерали;
    - Прекаленото количество изядени кайсии може да доведе и до замайване, сърцебиене и понижаване на кръвното налягане;
    - Костилките от кайсии не бива да се консумират в количество, надвишаващо 20 грама на ден. В противен случай те могат да бъдат токсични за тялото ни, защото съдържат гликозиден амигдалинов компонент. Тази съставка се разгражда в червата и образува циановодородна киселина - токсин. Това се случва при горчивите костилки, ако ги пробвате и те са сладки на вкус - може да бъдат консумирани.

Както виждате, въпреки че плодовете са смятани за безвредни и полезни за здравето, винаги има изключения от правилото в някои ситуации, касаещи индивидуалното ви здравословно състояние. Не прекалявайте с консумацията на кайсии, а ако изпитвате притеснение, защото имате някое от посочените заболявания - може допълнително да се консултирате с вашия лекар за ценни препоръки.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес