Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази магична добавка ще подобри съня и почивката ви

17 юни 2024, 14:25 часа

Може би си спомняте магнезия от уроците по природни науки в училище – той излъчва брилянтно бяла светлина при изгаряне. Въпреки това, той е още по-брилянтен като помощно средство за по-добър сън, възстановяване и релаксация, твърдят учени. Магнезият е основен химичен елемент, четвъртият най-разпространен минерал в тялото след калций, калий и натрий. Всички тези минерали са от съществено значение, но магнезият изглежда прави най-много – той действа като вратар на клетъчни минерални йони, позволявайки на подходящото количество от другите минерали да навлязат в клетките.

Реклама

Ние ставаме все по-недостатъчни поради лоши диети, които включват ултрапреработени бедни на хранителни вещества храни. Дори богатите на магнезий зеленчуци, като листни зеленчуци, които консумираме, предлагат много по-малко, отколкото преди. През годините почвата ни стана толкова прекомерно обработвана, че магнезият, който обикновено получаваме от храната си, намаля. Често добавките могат да бъдат голяма помощ за противодействие на всякакви недостатъци.

Ползите за здравето от магнезия

Едно от основните му предимства е подобряване на безсънието и други проблеми със съня. Магнезият помага за съня по три основни начина. Той поддържа нашите надбъбречни жлези, които са претоварени от стрес. Второ, серотонинът – ключов хормон, който регулира нашия сън и настроение – зависи от магнезия за неговото производство и функциониране. Безсънието често се подобрява значително от магнезиева терапия.

Магнезий - как влияе на кръвното и сърцето

Способността му да отпуска мускулите ни също е ключова. Потрепващите, неспокойни, напрегнати мускули ви пречат да потънете в дълбок сън и ви правят свръхбдителни. Магнезият помага за поддържане на здравословни нива на GABA, който е невротрансмитер, който насърчава дълбок, възстановителен сън.

Има и много други предимства. Може да подпомогне изпълнението на упражненията, нивата на кръвната захар, мигрена, ПМС, здравето на костите, ADD, тревожност и депресия.

Какъв вид магнезий да приемате

Има 11 вида магнезий, така че кой трябва да използвате? Накратко, зависи. Уверете се, че сте направили проучването си и вземете вида, който работи най-добре за вашите симптоми. Винаги говорете с вашия лекар, за да сте сигурни, че избраният от вас е безопасен за вас.

Магнезиевият цитрат, например, е изключително биодостъпен и най-често препоръчван при дефицити; магнезиевият лактат е подобен, но малко по-щадящ за стомаха. Магнезиевият хлорид може потенциално да бъде добър за мускулни болки, докато магнезиевият оксид може да лекува мигрена. Освен това има всякакви начини за приемане, включително под формата на капсули и трансдермално, чрез масла, спрейове и гелове, последните от които се усвояват по-добре от тялото.

Магнезий - кой и кога трябва да го пие

Преди да се запасите, има ли някакви предупреждения? Като всяка добавка, важно е да се вземат предвид всички противопоказания. Магнезиевите добавки имат потенциал да взаимодействат с антиациди, антикоагуланти и мускулни релаксанти, наред с други, плюс страничните ефекти от приема на твърде много магнезий могат да включват подуване на корема, разстроен стомах и гадене. Хипермагнезиемията обаче - по същество предозирането на Mg - е наистина рядка, защото бъбреците са добри в изхвърлянето на всеки излишък в тялото.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес