Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайната за равномерно печене на дебели пържоли

04 юни 2024, 09:26 часа

Ако сте начинаещи в барбекюто в задния двор, вероятно ще искате да започнете с нещо лесно като наденички или кърначета, тъй като те са склонни да бъдат сравнително еднакви по размер и форма и също така няма да загубите много пари, ако случайно ги изгорите.

Реклама

Ако обаче се чувствате амбициозни и искате да опитате да изпечете дебело, сочно парче говеждо месо, пържолите са значително по-висока летва. Ако месото ви е с дебелина под 2-3см, можете да го изпечете на скара директно над източника на топлина, но по-дебелите пържоли изискват повече внимание.

Как да печете дебела пържола?

Още: Каква е тайната да имаме винаги крехко пържено свинско месо?

Когато печете на грил, трябва да готвите пържолата на индиректна топлина, която би била по-хладната част на скарата (ако използвате въглища, натрупайте ги по-ниско от едната страна). Използвайте термометър за месо, за да наблюдавате температурата, като следите дали месото да е с около 10 градуса по-малко от желаното от вас ниво на готовност.

За средно изпечена пържола това ще бъде 54 градуса по Целзий, така че веднага щом достигне 60 градуса, ще трябва да преместите пържолата в горещата зона на скарата. След като е там, гответе месото от всяка страна за около минута, докато се зачерви добре навсякъде. Тази техника ще ви даде добра коричка на месото, като същевременно ще позволи на вътрешността да остане розова. Ако готвите дебела пържола на силен огън, ще остане сурова отвътре, изгорена отвън или и двете.

Как да я изпечете, ако нямате скара на въглища?

Още: Каква е тайната на най-вкусните вратни пържоли на фурна?

Истинското вкусово предимство на барбекюто идва от дървесния дим, произведен от дървени въглища. Ако имате газова или пропанова скара, няма да получите това, така че освен ако не сте готови да излезете и да купите втора скара и торба въглища, може би е по-добре да запазите тази дебела пържола за готвене на закрито - или на фурната, или на печката.

„Обратното печене“ е най-добрият начин за приготвяне на пържола. Как да направите това? Трябва да я изпечете във фурната при ниска температура (около 100-120 градуса), докато стане на най-много 15 градуса от желаната крайна температура - процес, който може да отнеме от 20 до 40 минути в зависимост от това колко дебела е пържолата и как искате да бъде изпечена.

В този момент трябва да извадите пържолата от фурната и да я пъхнете в предварително загрят тиган на котлона (колкото по-горещ, толкова по-добре) и да запечете от двете страни.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес