Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страхотните ползи от копривата

31 март 2022, 10:37 часа

Копривата е едно от най-полезните растения, които природата е дала на човек. Народната медицина отдавна е признала и употребява копривата с лечебни цели, а ползите от нея с огромни и доказани. Природолечителите обичат да се шегуват, че ако човечеството е запознато с нейните лечебни сили, не биха засаждали нищо друго, освен коприва. Освен това ползи може да има от всички части на копривата – корена, стъблото и листата.

В природата копривата поддържа над 40 видове насекоми, включително някои пеперуди, а през късното лято голямото количество семена са източник на зърна за много птици. Копривата цъфти от май до септември, с изправено и вдървено в основата четиритръбесто стъбло, със сърцевидни и заострени в края листа.

Състав на коприва

Данни за 100 г коприва: Калории 42; Общо мазнини 0.11 г; Холестерол 0 мг; Общо въглехидрати 7.49 г; Фибри 6.9 г; Захари 0.25 г; Белтъчини 2.71 г; Вода 87.67 мл.

Копривата е източник на бета-каротин, витамини А, С и Е, желязо, калций, фосфати и минерали. Копривата съдържа и повече витамин С от някои култивирани растения и диви билки, като маруля, броколи, спанак, карфиол, зелен фасул и др. Най-висок процент в копривата има водата, а след нея са протеини и захари, голяма част от които принадлежат на незаменимите аминокиселини.

ДОЧЕТЕТЕ ТУК

 

Надежда Георгиева
Надежда Георгиева Отговорен редактор
Новините днес