Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страдате от мигрена: Тези храни и напитки може да я предизвикват

30 май 2024, 18:45 часа
Реклама

Можете да почувствате мигренозен пристъп, който пълзи по челото ви - или може би по тила ви. Дали е стрес, лош сън или може би нещо, което сте яли? Различните храни се свързват с пулсиране, гадене и други симптоми на мигрена.

Вижте още: Полезни ли са презрелите банани с тъмни петна?

Кофеин

„Кофеинът обикновено се смята за отключващ фактор за мигренозно главоболие. За други обаче чаша кафе често е знак за бързо облекчение по пътя“, казва Ейми Мойер, директор по кулинарна медицина в Университета на Северна Каролина-Грийнсбъро. Той казва, че в момента няма достатъчно доказателства, за да се направи точна връзка между кафето и главоболието.

Въпреки това, ако имате мигрена, трябва да сте внимателни с кафето. „Прекомерната употреба на кофеин, особено над 200 милиграма на ден, често може да причини появата на мигрена.", обяснява експертът.

Алкохол

Въпреки че един коктейл следобед може да изглежда релаксиращ, той всъщност може да допринесе за развитието на мигрена. Асоциацията на мигренозните разстройства изброява алкохола като един от най-честите диетични тригери.

Причините за това са слабо разбрани, казва д-р Алиса Пачибо. „Виновни могат да бъдат някои съединения в алкохола, като конгенери или хистамин. Алкохолът също е диуретик, което може да доведе до дехидратация.“

Вижте още: Могат ли хора с диабет да консумират череши?

Храна с фенилаланин

Фенилаланинът е основна аминокиселина, намираща се в източници на протеини. Това включва месо, риба, яйца и млечни продукти, ядки, семена и бобови растения. Високите дози са свързани с главоболие, включително мигрена.

Тъй като фенилаланинът се намира в много здравословни протеинови храни, пълното му премахване вероятно не е добра идея за общото благо. Най-добре е да се използва в умерени количества.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес