Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът ви тревожи? Ето 6 съвета, които ще ви помогнат да се справите

25 март 2024, 10:51 часа
Реклама

Вашето безпокойство на работното място свързано ли е с вашия шеф

Тревожността на работното място е форма на стрес, която е свързана специално с вашата професионална среда и задачи. То може да произтича от различни фактори, включително натоварване, натиск върху ефективността и фирмена култура. Когато вашият шеф е източник на безпокойство, това може да добави допълнителна сложност към начина, по който се чувствате по отношение на работата.

Разпознаване на признаците на стрес на шефа

Постоянно безпокойство: да се заемете с мисли за реакциите на шефа ви към вашата работа или поведение, дори и извън работното време

Избягващо поведение: Избягване на взаимодействия с шефа ви, като поемане на различни маршрути в офиса или колебание при изпращане на имейли или съобщения

Физически симптоми: Изпитване на главоболие, стомашни болки или учестено сърце, когато мислите или общувате с шефа си

Намалено удовлетворение от работата: Чувствате се по-малко мотивирани или удовлетворени от работата си поради стреса, причинен от действията или отношението на вашия шеф

Нарушения на съня: Имате проблеми със съня или преживявате кошмари, свързани с работата или вашия шеф

Признаване на въздействието на стреса на шефа

Продължителното излагане на стресови фактори на работното място, включително изнервен шеф, може да доведе до прегаряне, депресия и тревожни разстройства. Разпознаването на признаците на стрес от шефа и ефектите от него може да ви помогне да потърсите подкрепа за справяне със стреса.

Също така е важно да правите разлика между шеф, който от време на време причинява стрес поради нормалния натиск на работата, и такъв, чието постоянно поведение значително влияе върху вашето благополучие. Спецификата на вашата ситуация ще повлияе на най-добрия подход за управление на безпокойството ви на работното място.

Как вниманието може да помогне за намаляване на стреса на шефа

Вниманието може да ви помогне да намалите стреса от това да имате предизвикателен шеф и да се справите с безпокойството на работното място с по-голяма лекота и устойчивост. Като се фокусирате върху тук и сега, практиките за внимателност могат да ви помогнат да осъзнаете по-добре своите мисли и чувства относно удовлетворяването на очакванията или справянето с труден шеф. Когато се почувствате разстроени или стресирани от взаимодействие с шефа си, направете кратка почивка за внимание. Оставянето на това разстояние означава, че можете да изберете как да реагирате на стресовите фактори, вместо да реагирате импулсивно.

Как да се научим да отказваме на шефа си?

Като използвате внимателност в ежедневната си работа, можете да поддържате чувство на спокойствие и баланс през целия ден, дори при взаимодействие със стресиращ шеф. Редовната практика на внимание не само помага за справяне с непосредствения стрес, но също така помага за изграждането на устойчивост с течение на времето. Чрез последователно практикуване на внимателност можете да станете по-малко податливи на отрицателните въздействия на стреса на работното място.

Въведете различни практики за внимателност в рутината си, като внимателно ходене, хранене или слушане. Това разнообразие може да ви помогне да намерите радост в настоящия момент и да изградите устойчивост срещу стресови фактори на работното място.

7 начина да общувате съзнателно с шефа си

Внимателната комуникация може да помогне за изграждането на среда на уважение, разбиране и яснота. Това може да подобри взаимодействието ви с вашия мениджър, за да помогне за намаляване на стреса на шефа и да допринесе за по-положителна и продуктивна работна среда.

Внимателната комуникация означава да присъствате в разговора, без да позволявате минали проблеми или бъдещи притеснения да ви пречат.

Заземете се: Преди среща с шефа си, заземете се с няколко дълбоки вдишвания. Напомнете си за намерението си да общувате ясно и конструктивно. Влезте в разговора с отворен ум и бъдете готови да слушате.

Култивирайте връзката: Започнете разговорите с шефа си, като изразите споделена цел, като подобряване на резултатите от проекта или намаляване на стресовите фактори, които влияят на ефективността на екипа. Това задава положителен тон на дискусията и обединява двете страни от самото начало.

Слушайте: Практикувайте активно слушане, като обобщавате мненията на шефа си, преди да отговорите. Уверете се, че сте разбрали точно тяхното послание, за да избегнете недоразумения.

Комуникирайте ясно: Когато е ваш ред да говорите, изразявайте мислите и чувствата си ясно, кратко и с уважение. Избягвайте обвинителен език или тонове и се фокусирайте върху намирането на добри резултати.

Водете с честност: Опитайте с изрази „Аз“, за да изразите как се чувствате и от какво се нуждаете, като например „Чувствам се претоварен, когато предстоят няколко проекта едновременно. Бих искал да обсъдя приоритизирането на задачите, за да управлявам крайните срокове по-ефективно.“ Този подход поддържа разговора фокусиран върху разрешаването на проблеми, вместо да приписва вина.

Срещайте се редовно: Установете редовни срещи с шефа си, за да създадете постоянен диалог. Редовните срещи също могат да намалят натрупването на стрес и недоразумения.

Свържете се с отдел „Човешки ресурси“: Ако установите, че въпреки вашите конструктивни, внимателни стратегии отношенията ви с шефа ви не се подобряват, помислете дали да не помолите вашия отдел „Човешки ресурси“ за подкрепа.

Как да създадем работна среда, която минимизира стреса

Създаването на работна среда, която свежда до минимум стреса, може да подпомогне вашето благополучие и да ви помогне да се справите с предизвикателствата на работното място с устойчивост и позитивно мислене.

Създайте физическо успокояващо работно пространство

Добре организираната, удобна среда може да насърчи спокойствието и да намали безпокойството на работното място.

Разредете бюрото си и околното пространство, за да минимизирате разсейването. Персонализирайте вашето пространство с предмети, които ви носят радост, като снимки на любими хора, растения или мотивационни цитати. Уверете се, че вашият стол и бюро са настроени така, че да намалят физическото натоварване на гърба, врата и раменете. Предприемете стъпки, за да персонализирате работното си пространство, за да отговаря на вашите нужди и комфорт.

Кои зодии не искате да ви бъдат шеф?

Добавете елементи за намаляване на стреса

Подобрете работното си пространство, за да успокоите стреса и да управлявате безпокойството през целия ден.

Опитайте със стрес топка, растение или етерични масла. Можете също така да използвате слушалки с шумопотискане, за да блокирате стресиращия офис шум или да предавате поточно част от любимата си успокояваща музика или някой от плейлистите на Calm, като Classical & Strings.

Установете умствени граници

Поставете ясни граници между работа и личен живот, като имате конкретни начални и крайни часове за вашия работен ден. Използвайте техники като внимателност или упражнения за дълбоко дишане, за да преминете между работа и лично време, помагайки да оставите безпокойството от работата зад гърба си.

Изграждане на положителни взаимоотношения

Подкрепящите взаимоотношения с колегите могат да създадат буфер срещу стреса и да осигурят емоционална подкрепа.

Свържете се с колеги, независимо дали чрез чат на кафе или чрез сътрудничество по проекти, за да изградите чувство за общност, което прави работното място по-приятно. Можете дори да отидете на обедни разходки навън, за да извлечете ползите от връзката помежду си и с природата.

Търсене на професионална подкрепа

Помислете за терапия или консултиране, за да управлявате безпокойството на работното място, когато стресът на шефа засяга вашето психично здраве.

6 техники за справяне с безпокойството, предизвикано от шефа

С правилните стратегии за управление на стреса можете да създадете по-управляема работна среда, дори в лицето на стреса на шефа. Внимателното справяне означава да поемете контрол върху това, което можете и да потърсите подкрепа, когато е необходимо, изграждане на по-здравословен и по-пълноценен професионален живот.

1. Поставяне на граници

Установете ясни професионални граници, за да помогнете за справяне с безпокойството на работното място. Определете вашите граници за натоварване, извънреден труд и методи за комуникация.

Насрочете среща с шефа си, за да обсъдите натовареността си и изразете необходимостта от ясни граници. Предложете реалистични очаквания за работно време и наличност, като гарантирате, че и двамата сте съгласни с балансиран подход, който зачита личното ви време и благополучие.

2. Искане на подкрепа

Подкрепата може да приеме различни форми, от разговор с човешките ресурси относно вашите притеснения до търсене на насоки от ментор в организацията. Намерете някой, който може да предложи гледна точка, съвет или да се намеси, ако е необходимо.

3. Адресиране на проблемите

В някои случаи директното обсъждане на проблемите с вашия шеф може да доведе до конструктивни промени. Този подход изисква внимателно планиране и комуникация, като се фокусира върху конкретни проблеми, а не върху лични проблеми.

Подгответе се за разговора, като отбележите конкретни случаи, в които сте се чувствали стресирани или недооценени, като се фокусирате върху въздействието на тези ситуации върху работата ви. Подхождайте към дискусията с нагласа за решаване на проблеми, предлагайки начини за подобряване на комуникацията или натоварването.

4. Практикувайте откъсване

За да намалите нивата си на стрес, можете да научите как да не приемате поведението на шефа си лично. Това включва разбирането, че техните действия или думи са отражение на техните собствени предизвикателства или стил на управление, а не на вашата стойност като служител.

Практикувайте внимателност или медитация, за да подобрите способностите си за осъзнато справяне. Размишлявайте върху ситуациите с шефа си от неутрална гледна точка, като се фокусирате върху фактите, а не върху емоциите.

5. Придържайте се към рутина за самообслужване

През целия си ден включете дейности за управление на стреса, като упражнения, хобита или техники за релаксация, които да ви помогнат да се справите с предизвикателствата на работното място и да се погрижите за психичното си здраве.

6. Помислете за напускане

Ако сте изчерпали всички възможности и вашата работна ситуация не се е подобрила, помислете за търсене на нови възможности, където можете да работите в по-здравословна среда.

Започнете дискретно да проучвате нови роли. Актуализирайте автобиографията си, свържете се с професионалисти във вашата област и преценете какъв тип работна среда ви подхожда най-добре.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес