Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

19 април 2024, 12:11 часа

Кой би предположил, че един прост навик ще бъде толкова полезен!

Диетолозите препоръчват да пиете чаша вода всеки ден веднага след събуждане, тоест на гладно. Този навик не се препоръчва за хора с хипертония, склонност към силни отоци и уролитиаза. Но за повечето пиенето на чаша вода дневно е абсолютно безвредно и има само положителен ефект. Разбира се, ако следвате няколко прости правила:

Каква вода трябва да пиете на гладно: студена или гореща?

Може би най-противоречивият момент при пиенето на вода сутрин е температурата на течността. Категорично не трябва да пиете ледена вода или вряща вода - няма да има полза от такова пиене и вредата за тялото е почти неизбежна. Що се отнася до останалите, мненията на експертите се различават, тъй като водата с различна температура има различни ефекти върху тялото.

Пийте топла вода сутрин! Ето защо!

1.       Студената вода (15-20 градуса) дразни стомашната лигавица и стимулира тялото да произвежда енергия. Следователно чаша студена вода помага да се ободрите и да почувствате прилив на сила.

2.       Водата със стайна температура (20-27 градуса) ефективно стимулира стомашно-чревния тракт и помага за нормализиране на храносмилането.

3.       Топлата вода (35-40 градуса) по-добре насърчава подмладяването и прочистването на тялото, стимулира метаболизма.

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Ползите от топлата вода на гладно

1. Стимулира храносмилането

Топлата вода на гладно може да помогне за подобряване на храносмилането, както и да активира стомаха и червата, стимулирайки производството на стомашен сок и подобрявайки чревната подвижност. Това може да насърчи по-доброто усвояване на храната и да предотврати проблеми с храносмилането.

2. Прочиства организма

Този навик може да помогне за прочистването на тялото от отпадъци и токсини. Освен това топлата вода стимулира изпотяването и засилва елиминирането на вредните вещества през бъбреците. Това спомага за подобряване на функционирането на бъбреците и пикочния мехур, а също така насърчава цялостното прочистване на тялото.

1 чаша топла вода сутрин ви пази от много болести!

3. Подобрява метаболизма

Пиенето на 1 чаша топла вода на гладно ускорява метаболизма ви: водата помага за подобряване на кръвообращението и разширява кръвоносните съдове, което насърчава по-ефективен метаболизъм. Това може да бъде особено полезно за хора, които искат да контролират теглото си или да подобрят общия тонус на тялото.

Вредна ли е топлата вода на гладно?

1. Дразнене на лигавицата

Някои експерти казват, че пиенето на топла вода преди хранене може да раздразни лигавицата на стомаха и хранопровода. Това може да бъде особено остро при хора, страдащи от гастрит или пептична язва. Това може да доведе до дискомфорт и влошаване на състоянието.

2. Загуба на електролити

Пиенето на топла вода на гладно може да доведе до загуба на електролити, особено ако се прави в големи количества. Електролити като натрий, калий и магнезий са от съществено значение за нормалното функциониране на тялото и техният дефицит може да причини негативни последици.

В заключение си струва да се отбележи, че 1 чаша топла вода сутрин на гладно може да има както положителни, така и отрицателни страни. Всичко зависи от индивидуалните характеристики на тялото и здравословното състояние. Ако нямате проблеми с храносмилането или се чувствате комфортно след пиене на вода по този начин, тогава това може да е полезно за тялото ви. Въпреки това, ако имате някакви заболявания или предразположеност към дразнене на лигавицата, препоръчително е да се консултирате с лекар преди да започнете тази практика.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес