Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Работно прегаряне: какво е и как да се справим с него?

29 юли 2024, 11:55 часа

Прекомерният стрес от работните задължения може да доведе до прегаряне, което се характеризира с изтощение, разочарование и раздразнителност. По принцип това е страдание на работното място, което е толкова широко разпространено, че предизвиква загриженост както на работодателите, така и на доставчиците на здравни услуги.

Ето повече за прегарянето и как да го преодолеете или да го избегнете напълно.

Какви са последствията от бърнаут

Ефектите от прегарянето могат да бъдат психологически, физиологични, поведенчески и организационни, според проучване от 2022 г.

Прегарянето засяга социално-икономическия статус и видовете кариера, а цената е ужасна. Това не само подкопава чувството ви за ефикасност и ангажираност в работата, но също така уврежда здравето ви.

Как да избегнем бърнаут в различни работни ситуации

Прегарянето има повече от значително въздействие върху работещите хора. Добрата новина е, че има неща, които можете да направите, които могат да ви помогнат да се почувствате по-щастливи на работа. Без значение в каква работна среда се намирате, има начини да се предпазите от прекалено стресиране.

Какво да правите, ако сте на повикване

Тъй като технологията размива границите между работата и домашния живот, много от нас са достъпни денонощно - и това коварно пропълзяване на работата може да се изтощи. Самото чувство, че шефът ви очаква да сте на разположение след работно време чрез имейл или незабавни съобщения, причинява емоционално напрежение, според проучване.

Как работата може да ни разболее и как да се предпазим

Непрекъснатата свързаност означава, че никога не можете да се отпуснете напълно. Баланс между живота и технологиите в дигитален свят. Престой без устройство, когато сте изолирани от изискванията на вашата работа, е от съществено значение за поддържане на фокуса, енергията и ангажираността в работата.

Ако мисълта за изключване на телефона ви кара да се паникьосвате, предприемете малки стъпки. Създайте правило (насаме или изрично с вашите колеги, клиенти и шеф), че не връщате имейли между определени часове – 20:00. до 8 сутринта, например. Оставете устройството си в багажника, когато шофирате. Определете зони без телефони в къщата си (като кухнята и спалнята) и превключете на самолетен режим, докато вечеряте със семейството си или гледате любимото си шоу.

Ако почувствате желание да проверите текстовите си съобщения или имейла си в извънработно време, изчакайте 60 секунди, поемете три дълбоки вдишвания, за да задействате успокояващия клон на нервната си система, след това си напомнете, че печеленето на надмощие с технология ще ви помогне да се справите с предизвикателствата на работата и да се насладите на времето си у дома.

Какво да направите, ако работата ви е базирана на краен срок

В работната култура много от нас се състезават от една цел към друга, което може да стане изтощително. „Изтощително е да бъдеш непрекъснато под стрелба и може да те накара да се почувстваш сякаш хронично изоставаш.

Може или не можете да контролирате крайните си срокове, но повечето от нас могат да оптимизират графиците си, така че да използваме енергията си — и в резултат на това времето си — по-разумно.

Способността ни да обръщаме внимание намалява с течение на деня, така че планирайте най-взискателната или творческа работа сутрин и по-малко предизвикателни задачи, като имейли и срещи, следобед. Освен това си правете почивки: Изследванията показват, че кратка почивка на всеки час може да повиши ефективността.

Отидете на разходка, слушайте музика или се обадете на любим човек. Или просто намерете място за сядане и пространство.

Какво да правите, ако се справяте с несигурност

Естествено е да се тревожите за стабилността на работата, особено в определени отрасли. И дори позицията ви да е сигурна, понякога може да не сте наясно какво се очаква от вас на работа.

Липсата на контрол, под каквато и да е форма, може да ви подготви за прегаряне. И така, какво можете да направите? Освен че говорите с шефа си, за да изясните колкото можете повече, полагайте усилия да засилите способността си да се справяте с несигурността. Една стратегия: Отделете време, за да забележите и да се насладите на положителните моменти.

Този тип служител е най-склонен към бърнаут на работа

Дори при трудни обстоятелства всеки ден ни се случват хубави неща. Имате приятно общуване с бариста, или небето е красиво, или вашето куче е развълнувано да ви види. Самото забелязване на тези моменти отвлича вниманието ви от чувството за безпомощност и ви показва това, макар че вие ​​може да не отговаряте от това, което се случва около вас, вие отговаряте за това, което се случва в собствения ви ум.

Нашите мозъци са склонни да се фокусират върху негативното, така че бъдете нащрек за положителното. След това помогнете на тези моменти да потънат, като останете с чувството на щастие поне три пълни вдишвания.„Положителните емоции повишават устойчивостта. Ако редовно отделяте време, за да усетите усещането за радост или удовлетворение в тялото си, можете да укрепите пътищата за устойчивост в мозъка си.

И все пак прегарянето може да ви пропълзи, въпреки усилията ви. Не забравяйте да забележите първите признаци на стрес и се погрижете за себе си без забавяне. Ще се почувствате по-добре, емоционално и физически, и ще бъдете по-продуктивни.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес