Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При горчивина в устата с тези билки ще си оправите вкуса!

03 юли 2023, 15:00 часа
Реклама

Какво е сухота и горчивина в устата? Ето какво обяснява д-р Бруно Пуглиши

Реклама

Наричана от лекарите ксеростомия, сухота в устата е неприятното усещане, че няма достатъчно слюнка, което се случва поради ниското производство на веществото от слюнчените жлези. Чувството за сухота в устата обикновено е придружена и с усещане за горчив вкус.

Заболяването на храносмилателната система, което най-често причинява усещането за „горчиво“ или „кисело“, е гастроезофагеалната рефлуксна болест, известна още като „рефлукс“. При нея храна от стомаха се връща по хранопровода обратно към устата. Развива се чувство за кисел или горчив вкус в задната част на устата. В отделни случаи преглъщането е затруднено. Понякога това може да доведе до проблеми с дишането като хронична кашлица или астма. Тези, които страдат от рефлукс, трябва да избягват да ядат много горещи или твърде студени храни, да поддържат организма си хидратиран чрез пиене на вода през целия ден и редовно да спортуват, тъй като физическата активност също помага за облекчаване на симптомите.

Билката, която успокоява и ни пълни с енергия

Горчивината в устата често може да се дължи също на влошено състояние на черния дроб. Как да разберете дали причината за горчивия вкус е в черния дроб или в стомаха? Ако е в черния дроб, се появяват коремни болки вдясно, подут корем, пожълтяване на кожата и очите, лошо храносмилане, газове в хранопровода (оригване), гадене и повръщане. Ако причината е в стомаха, наблюдаваме гадене, лошо храносмилане, болки в стомаха и оригване с рефлукс.

За щастие, има билки, които помагат за премахване на горчивината в устата. Ето кои са някои от тях.

Зелен чай. Наричан още Camellia sinensis, този чай помага в борбата с омазняването на черния дроб поради антиоксидантните си свойства.

Също така помагат чай с джинджифил, какао и канела. Чай от артишок. Чеснов чай ​​с лимон. Чай от розмарин с босилек. Чай от бял трън.

Кой е най-добрият сок за изчистване на черния дроб?

Той представлява микстура на зелен сок от лайм, краставица, джинджифил и зеле. Тези съставки са диуретици (т. е. помагат за хидратацията и елиминирането на токсините), богати са на антиоксиданти и важни витамини за тялото. В идеалния случай трябва да го приемате всяка сутрин (докато все още гладувате), за да направите истинско прочистване на черния дроб.

Може ли хора с чернодробни проблеми и горчивина в устата да ядат банани?

Бананът е чудесен източник на хранителни вещества и дори помага за отслабване. Замяната на хляба и мазните храни с банани и други плодове като ябълки и папая е чудесно средство регулиране на правилното функциониране на черния дроб и други органи.

Кои са храните, вредни за черния дроб и, съответно, провокиращи горчивина в устата? Такива са пържените и мазни храни, захарта, алкохолът, солта, газираните напитки, стриди и миди.

Коя е най-добрата билка за разреждане на кръвта?

Кой е най-добрият плод за черния дроб?

Добре е редовно да консумирате портокали - поне 1 портокал на ден или 150 мл натурален сок. Други плодове, много полезни за здравето на черния дроб, са мандарина, киви, ацерола, ананас и лимон.

А кои са най-добрите билки, ако „виновник“ за горчивия вкус в устата е стомахът? Това са чайовете и отварите от копър, мента, мащерка, зелен чай, липа, лайка.

Горчивият вкус в устата е много специфично оплакване, което може да бъде предизвикано и от други причини: наранявания на зъбите и венците, инфекции на фаринкса или сливиците, дехидратация, продължително гладуване, лекарства.

Внимание! Статията предлага само информация без медицински указания. По проблемите в нея се обръщайте винаги към медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес