Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предотвратява ли появата на тен носенето на SPF?

31 юли 2024, 14:05 часа

Слънчевите лъчи може да се усещат страхотно, но вашето „здравословно“ лятно сияние всъщност е начинът, по който кожата ви вика за помощ.

Но ето и още един факт: много от нас обичат да са загорели и искат на всяка цена този златист празничен блясък, въпреки че това е неоспоримо доказателство, че кожата е била увредена от слънцето. Това е една от основните причини, поради която малка, но все пак значителна част от британците остават скептични дори към най-добрите слънцезащитни кремове

Дерматолози: Наистина ли имате нужда от специален слънцезащитен крем за лицето си?

Какво се случва, когато кожата ми потъмнее

Меланинът, цветният пигмент в нашата кожа, се увеличава в отговор на увреждане от ултравиолетовите лъчи, за да се опита да се предпази от по-нататъшни увреждания. Колкото по-тъмен е тенът, толкова повече щети е нанесла кожата. Ето защо е важно да използвате слънцезащитни продукти ежедневно, за да защитите кожата си.

Изгарянето е най-очевидният и остър признак на увреждане от слънцето, но тенът е по-фина форма, която причинява дългосрочни проблеми. Прекомерното излагане на слънце уврежда ДНК на кожата и ускорява разграждането на колагена, което води до повишен риск от рак на кожата и преждевременно стареене на кожата.

Носенето на SPF влияе ли на моите нива на витамин D

Има много изследвания относно витамин D, които показват, че той играе решаваща роля във всичко - от имунитета до здравето на костите. Витамин D се синтезира естествено от слънчевата светлина, която удря кожата ни (поради което нивата ни рязко спадат през зимата) и това често се цитира като причина да пропуснем слънцезащитата от SPF-скептичните бригади.

Има опасения, че слънцезащитните продукти блокират синтеза на витамин D, но преглед от 2024 г. на академичната литература установи, че има малко доказателства, които да показват това. Накратко, носенето на SPF няма да ви остави дефицит.

Дерматолог: Зехтинът предпазва ли от слънцето?

Носенето на SPF ще ми попречи ли да придобия тен

Не е толкова просто. Слънцезащитният крем действа като защитна бариера, намалявайки значително количеството ултравиолетово лъчение, което достига до кожата ви. Въпреки това дори и най-усърдното използване на слънцезащитен крем няма да блокира напълно слънчевите лъчи. Известно количество ултравиолетова светлина неизбежно ще проникне, задействайки производството на меланин и водещо до тен, макар и по-бавен и по-малко интензивен.

Мога ли да почернявам с фактор 50

Дори най-високото ниво на защита не е буквално слънцезащитен крем. Все още можете да почернявате със слънцезащитен крем, който има SPF 50. SPF 50 осигурява висока защита срещу UVB лъчи, като блокира приблизително 98% от тези лъчи. Той обаче не предлага 100% защита, което означава, че малък процент UVB лъчи все още могат да проникнат през кожата и да допринесат за почерняване.

Слънцезащитният фактор SPF 50 може да не предпазва напълно от UVA лъчите, които също могат да причинят тен. SPF 50 значително намалява вероятността от слънчево изгаряне и свежда до минимум почерняването, но не го предотвратява напълно, особено при продължително излагане на слънце или рядко повторно нанасяне.

Бавният тен причинява ли по-малко щети

По-малко щети, да, но това не е блясък без вина. UV присъства през цялата година и дори кратки изблици на случайно излагане на слънце могат да причинят увреждане на кожата и това увреждане може да се натрупа през целия ни живот. Ежедневното използване на SPF продукти означава, че полученият тен е постигнат по-бавно и следователно с по-малко увреждане на кожата и е по-малко вероятно да причини лющене и белене на кожата.

Решен съм да почернявам, има ли компромис, който можете да предложите

За съжаление, няма такова нещо като „безопасен тен“. Тенът по своята същност е признак за увреждане на кожата. Добрата новина е, че има безопасни алтернативи за постигане на целунат от слънцето блясък. Продуктите за автобронзиране предлагат фантастичен начин за придобиване на тен без вредните ефекти на UV радиацията.

Може ли използването на слънцезащитен крем да ви отърве от тен

Използването на слънцезащитен крем не може да премахне съществуващия тен. Слънцезащитните продукти са предназначени да предпазват кожата от по-нататъшно увреждане от ултравиолетовите лъчи и да предотвратяват допълнителен тен, но нямат способността да обърнат тен, който вече се е развил.

За да избледнее вече съществуващ тен, кожата се нуждае от време, за да отстрани естествено дъбения външен слой чрез процеса на ексфолиране и обновяване на клетките. Защитата от слънцето може да помогне за предотвратяване на по-тъмен или по-продължителен тен, като предпазва кожата от по-нататъшно излагане на UV лъчи. За тези, които искат да ускорят избледняването на тен, нежното ексфолиране и овлажняване могат да помогнат за ускоряване на естествения процес на обновяване на кожата.

Имайте предвид и времето на деня. Слънчевите лъчи са най-силни между 10 и 16 часа. Ограничете излагането на слънце през тези часове, за да минимизирате риска от тен и слънчево изгаряне. И накрая, разбира се, че прикриването и оставането в сянка е най-умната стратегия от всички, вместо да разчитате само на SPF.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес