Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предимства на отоплението с пелети

18 август 2021, 15:38 часа

Печките на пелети са безопасен, удобен и достъпен начин за отопление на дома ви, но много хора не са запознати с този вид гориво за отопление. Ефективността на печките на дървесни пелети е отлична, а този вид система за отопление на дома има много допълнителни предимства, включително икономически и екологични. Нека разгледаме по-отблизо какво представлява отоплението с дървесни пелети и да проучим многото предимства на печките на дървесни пелети. Смятаме, че ще се съгласите, че дървесните пелети са чудесен начин за отопление на дома ви!

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ОТОПЛЕНИЕТО С ДЪРВЕСНИ ПЕЛЕТИ?

Отоплението с дървесни пелети е стандартен метод за отопление на домове, при който хората изгарят дървесни пелети, за да добиват енергия. Тази форма на топлинна енергия е сравнима с други познати източници, включително нафта, газ и електрическа топлина. Дървесните пелети са възобновяем енергиен източник, произведен от пресовани дървени стърготини и други странични продукти от дърводобив. Пелетите обикновено се предлагат в 40-килограмови торби и са лесно достъпни във всеки магазин за домашни потреби. Можете да зареждате дървесните пелети в печката ръчно или чрез автоматична система за съхранение и зареждане.

ОТОПЛЕНИЕ С ДЪРВЕСНИ ПЕЛЕТИ - ПРИМЕРИ

Когато сравнявате пелетните камини с други източници на гориво за отопление, като дърва, нафта, газ или електричество, те често са малко по-достъпни за инсталиране, а разходите за гориво обикновено са равни или по-евтини от другите горива за отопление. Печките на пелети са лесни за използване и осигуряват ефективна топлина за дома, но изискват редовно почистване и поддръжка, за да работят безпроблемно, също така цената на пелети в момента е изкючително изгодна.

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА ОТОПЛЕНИЕТО С ДЪРВЕСНИ ПЕЛЕТИ?

Изборът на гориво от дървесни пелети като източник на отопление за вашия дом носи многобройни предимства - за вашия дом, за вашия бюджет и за околната среда. Нека разгледаме по-отблизо основните предимства на печките на дървесни пелети:

  • Енергийна ефективност: Дървесните пелети са изключително ефективен източник на гориво за отопление. Самите пелети не съдържат почти никаква влага или пепел в сравнение с други дървесни източници на гориво като дърва за огрев или дървесен чипс. Възможно е почти 100% от пелетите да се превърнат в топлинна енергия с много малко отпадъци.
  • Възобновяем ресурс: За разлика от изкопаемите горива като нефт и природен газ, чиито запаси са ограничени, дървесните пелети са възобновяем ресурс. Институтът за пелетни горива посочва дървесните пелети като неограничен ресурс, тъй като винаги се вкореняват и растат нови дървета, а дърводобивната промишленост остава здрава. Пелетите се произвеждат от странични продукти на дърводобивната и хартиената промишленост - като дървени стърготини и дървени стърготини - или от странични продукти от изсичането на горите, които след това се компресират в удобната форма на пелети.
  • Устойчиви: Свързано с въпроса за възобновяемостта, дървесните пелети са и устойчиви. Изкопаемите горива и другите енергийни източници са по-нестабилни и са обект на ценови колебания и други непредвидими рискове. В същото време доставките на дървесина в много райони на света са стабилни, сигурни и по-малко променливи. Голяма част от дървесните материали, които се използват за производството на дървесни пелети, се състоят от рециклирани или преработени материали, които в противен случай биха могли да отидат на боклука. Дървесните пелети са отличен избор за всеки, който желае да бъде малко по-екологичен при използването на енергия в дома си.
  • По-ниски емисии: Изгарянето на дървесни пелети води до много по-малко емисии в сравнение с изгарянето на изкопаеми горива. Емисиите на прахови частици от горивото на пелети са изключително ниски, както и емисиите на въглероден диоксид. През тази година използването на дървесни пелети вместо горива на петролна основа ще спести милиони тонове емисии на въглероден диоксид.
  • Икономически ефективни и достъпни: Печките на дървесни пелети често са по-достъпни за закупуване и инсталиране в сравнение с други видове отоплителни уреди. Освен това, тъй като дървесните пелети горят толкова евтино и ефективно, общите разходи за гориво са много по-ниски от тези за други отоплителни системи, включително дърва, нафта, електричество и природен газ. Едно от най-големите предимства разбира се е че цената на пелетите е изкючително достъпна и исгодна.
  • Удобни: Отоплението с дървесни пелети е лесно за използване, а пелетите са достъпни за намиране, съхранение и използване във вашата печка. Обикновено те се предлагат в 40-килограмови торби в повечето градински центрове или центрове за подобряване на дома, или можете да организирате доставка на едро. Тези торби с пелети са на достъпни цени и се съхраняват прилежно на купчини. Много печки на дървесни пелети имат прикрепен, лесен за зареждане бункер, който може да контролира потока на пелетите.
  • Удобни и лесни за използване: Топлината от печка на дървесни пелети ще отоплява комфортно целия ви дом, осигурявайки уютна топлина през цялата зима. При много модели печки на дървесни пелети можете да заредите достатъчно пелети, за да ви стигнат за два-три дни, за разлика от печките на дърва, които се нуждаят от постоянно зареждане и наблюдение. Обикновено те също така се почистват по-лесно от печките на дърва. Много съвременни пелетни камини имат технологично усъвършенствани функции и дори могат да се предлагат с дистанционно управление или приложение за смартфон, за да ги управлявате от разстояние.
  • Неутрален въглероден баланс: Почти всичко, което правим, отделя въглероден диоксид във въздуха, което допринася за парниковия ефект и изменението на климата. Когато изгаряте дървесни пелети, количеството въглерод, отделяно при този процес, е същото като това, което дървото абсорбира, докато расте. Следователно изгарянето на дървесни пелети е въглеродно неутрална дейност.
  • Подкрепя икономиката и работните места: Използването на гориво от дървесни пелети подпомага националната икономика и индустрията за производство на пелети. То гарантира наличието на работни места за тези, които произвеждат, опаковат и доставят дървесните пелети, както и за хората, които произвеждат и обслужват печките на дървесни пелети. То допринася за индустрия, която осигурява по-чиста енергия и намалява зависимостта ни от изкопаеми горива.
Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес