Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повишава или понижава чесънът кръвната захар?

13 април 2024, 08:23 часа

Чесънът е известен с острия си аромат и кулинарната си гъвкавост. Разбирането на влиянието на чесъна върху кръвната захар включва изучаване на неговите биоактивни съединения и взаимодействието им с метаболитните процеси в организма.

На първо място чесънът съдържа различни биоактивни съединения, като алицинът е едно от най-забележителните. Алицинът се образува, когато чесънът се смачка или нареже, при което се освобождава ензим, наречен алииназа, който превръща алиина (съединение, съдържащо сяра) в алицин. Алицинът е отговорен за много от ползите на чесъна за здравето, включително за потенциалното му въздействие върху регулирането на кръвната захар.

Време е да научите истината – чесънът сваля ли кръвното

Проучванията показват, че чесънът може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар чрез повишаване на инсулиновата чувствителност. Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който помага за регулиране на нивата на кръвната захар, като улеснява усвояването на глюкозата в клетките. Лицата с инсулинова резистентност или диабет често се борят с неефективната функция на инсулина, което води до повишени нива на кръвната захар.

Способността на чесъна да повишава инсулиновата чувствителност може да бъде от полза за тези хора, тъй като може да подобри способността на организма да използва ефективно инсулина, като по този начин понижава нивата на кръвната захар.

Освен това е доказано, че чесънът има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Хроничното възпаление и оксидативният стрес са свързани с инсулиновата резистентност и нарушения глюкозен метаболизъм. Чрез намаляване на възпалението и окислителното увреждане чесънът може косвено да допринесе за по-добър контрол на кръвната захар.

Чесънът – сваля ли кръвното, или не?

Важно е да се отбележи, че макар че чесънът да дава обещаващи резултати като естествен регулатор на кръвната захар, той не трябва да замества стандартното медицинско лечение на диабет или други метаболитни нарушения. Вместо това той може да се разглежда като допълващ подход заедно с правилната диета, физическите упражнения и лекарствата, предписани от здравните специалисти.

Когато включвате чесън в диетата си за потенциални ползи за кръвната захар, помислете за използването на пресен чесън или екстракт от чесън, а не на преработени форми като чесън на прах или чеснова сол, тъй като те могат да имат по-ниски концентрации на полезни съединения. Освен това готвенето на чесън при умерени температури може да помогне за запазване на биоактивните му съединения, като същевременно смекчи силния му вкус.

Индивидуалните реакции към чесъна могат да варират и някои хора могат да изпитат храносмилателен дискомфорт или алергични реакции при консумация на чесън. Важно е да се вслушвате в тялото си и да се консултирате с медицинско лице, ако имате някакви притеснения или изпитвате нежелани ефекти.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес