Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поучителната история на млада жена, преборила COVID -19

14 април 2020, 11:29 часа

Въпреки че около 80 процента на случаите на COVID-19 са леки, дори тази инфекция може да бъде проблем.

Преди дори да разберете, че имате коронавирус, има вероятност да заразите с вируса трима души. Ако са на възраст над 70 години, има около 8 процента вероятност да умрат.

Жителката на американския град Сиатъл Селест Морисън наскоро се възстанови от COVID-19.

Нейната история е това, което прави коронавирусът още по-смъртоносен: Преди хората да развият сериозни симптоми, те могат да разпространят болестта.

"Дори хората да се чувстват доста добре, те са силно заразни - и това е истинската опасност", казва д-р Робърт Мърфи, специалист по инфекциозни болести в Северозападния университет и глобален здравен експерт.

Морисън, 37-годишна, започва да се чувства зле вечерта на понеделник, 2 март.

Първо започнала кашлицата и изключителната умора. След това температурата ѝ се повишила до 38,2 ° C. Нищо твърде притеснително, затова тя решава да работи от вкъщи само за няколко дни.

„След като прочетох много неща за вируса, ѝ казах, че трябва да отиде на лекар само ако е наистина сериозно“, казва Гарет, съпругът на Морисън, пред Healthline. Съответно, Морисън не се изолира, тя продължава да се среща с хора, да пазарува, да върши ежедневните си задачи.

По-късно същата седмица устните, пръстите на краката и тези на ръцете на жената се оцветили в синьо. Гарет веднага закарал съпругата си към местното спешно отделение. Рентгеновата снимка показала наличието на пневмония. Лекуващият доктор назначил тест за COVID-19, резултатите от който ще бъдат налични до 48 часа.

В следващите дни температурата на Морисън скачи до 39,5 ° C. Чувствала се зле с непрекъсната температура и умора. Симптомите ѝ се влошили. Резултатите от теста за коронавирус били положителни, Морисън имала COVID-19.

Жената се изолирала в спалнята си вкъщи и спала през повечето време. Вирусът я напуснал и тя оздравяла напълно след повече от 20 дни изолация.

Гарет знаел, че жена му ще е наред: "Тя е млада и здрава. Знаех, че ще се оправи. Тя се тревожеше за останалата част от Америка. За хората, които може да е заразила. Нека пазим възрастните хора, нека бъдем отговорни пред нацията", завършва съпругът.

източник: www.healthline.com

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес