Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезна ли е шкембе чорбата? Отговорът ще ви изненада!

04 ноември 2023, 08:28 часа

Шкембе чорбата е популярна по нашите земи. Истината е, че тази част от животното осигурява много хранителни вещества.

Разбира се чорбата е много специфична и не са малко хората, които я недолюбват. Въпреки това обаче е добре да сте запознати с ползите на шкембето.

В днешната статия ще се фокусираме върху основните хранителни вещества, съдържащи се в тази част от животното.

Още: Класическата рецепта за любимата ви шкембе чорба

Какво прави шкембе чорбата толкова полезна?

Сигурни сме, че малко от вас знаят някои от най-специфичните ползи отнасящи се за шкембето. В 100 грама от този хранителен продукт се съдържат едва 80 калории. За сметка на това ни осигурява 10 грама протеин, 1, 7 грама въглехидрати и 3, 4 грама мазнини, включително 1, 2 грама наситени мазнини. Това значи, че ястието е с относително ниско съдържание на мазнини.

Добре е обаче да се спомене, че в шкембе чорбата има високо съдържание на холестерол. В деня, в който я похапвате, не бива да консумирате други храни с високо съдържание на холестерол.

В противен случай е възможно да повишите нивата на холестерола в кръвта, а респективно с това да се отключат сърдечни заболявания.

Още: Дори тези, които не я обичат, ще искат да си сипят още от тази шкембе чорба по турски

Знаете ли също, че в 100 грама шкембе се съдържат близо 10 микрограма селен. Това е около 14 процента от необходимия ни дневен прием. Селенът е много важен за човешкия организъм и затова трябва редовно да си го набавяме.

Този елемент помага за щитовидната жлеза, както и за имунната функция. Други източници на селен са кафявият ориз, яйцата, бразилският орех, морските дарове и други.

Какво още трябва да знаем за шкембе чорбата и ползите от нея?

Във всяка една порция шкембе чорба се съдържат не малко витамини, минерали и други полезни вещества.

Още: Вкусната история на шкембе чорбата

От шкембе чорбата можете да си набавите и цинк. В една порция се съдържа приблизително около 1,5 милиграма цинк. Това е близо 10 процента от необходимия дневен прием.

Ако в този момент се питате за какво всъщност е полезен цинкът, веднага ще ви отговорим. Той спомага за заздравяването на рани, подобрява зрението, укрепва имунната система и други.

Цинкът може да понижи риска от сърдечни заболявания и затова не бива да го подценяваме. Има и много други храни, чрез които си осигуряваме значително количество цинк. Това са: морски дарове, червено месо, бобови храни, пълнозърнести храни, сирене и други.

Ако не сте любители на шкембе чорбата, то сега е моментът да се замислите и да опитате от тази вкусотия. Не забравяйте и ползите, които можете да си набавите само от една порция.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес