Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

14 май 2024, 14:03 часа

Подуването на краката, известно като периферен оток, често може да служи като важен индикатор за основни сърдечни проблеми. Макар че в началото може да изглежда като обикновено неудобство, постоянното подуване на краката може да бъде едва доловима, но съществена индикация, че в сърдечносъдовата система може да се случва нещо по-сериозно.

Сърцето играе централна роля в циркулацията на кръвта в цялото тяло, като гарантира, че кислородът и хранителните вещества достигат до всички тъкани и органи. Когато сърцето изпитва затруднения при изпълнението на тази жизненоважна функция, например при състояния като сърдечна недостатъчност или кардиомиопатия, това може да доведе до различни симптоми, един от които е подуването на краката.

7 изпитани начина за облекчване на подутите крака

При сърдечна недостатъчност например способността на сърцето да изпомпва ефективно кръвта е нарушена. Това може да доведе до натрупване на течности в краката, глезените и стъпалата, което да доведе до тяхното подуване. Натрупването на течности се дължи на намалената способност на сърцето да циркулира адекватно кръвта, което води до повишено налягане в кръвоносните съдове на краката. В резултат на това течността изтича в околните тъкани, което се проявява като подуване.

По подобен начин състояния като кардиомиопатия, при които сърдечният мускул отслабва или се сковава, също могат да допринесат за подуване на краката. Неспособността на сърцето да изпомпва ефективно кръвта може да доведе до задържане на течности в долните крайници, което да засили подуването.

Важно е да се разбере, че не всички отоци на краката са непременно свързани със сърдечни проблеми. Други фактори, като например бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, венозна недостатъчност или дори някои лекарства, също могат да причинят отоци на краката. Въпреки това, когато се съчетае с други симптоми като задух, умора, бързо наддаване на тегло или упорита кашлица, подуването на краката се превръща в по-обезпокоителен признак за потенциални сърдечни проблеми.

Подуване на пръстите на краката е сигнал за следната нередност

Освен това моделът на подуване на краката може да даде допълнителна информация. Например подуването, което се появява предимно на единия крак, може да означава кръвен съсирек, докато двустранното подуване (засягащо и двата крака) по-често се свързва със сърдечни причини.

Незабавната медицинска оценка е от решаващо значение, когато става въпрос за постоянно подуване на краката, особено ако е придружено от други тревожни симптоми. Здравният специалист може да извърши задълбочена оценка, която може да включва физически преглед, образни изследвания като ехокардиограма или ултразвук, кръвни тестове и евентуално сърдечна оценка.

Лечението на подуването на краката, свързано със сърдечни проблеми, обикновено се фокусира върху решаването на основните сърдечносъдови проблеми. Това може да включва лекарства за подобряване на сърдечната функция, справяне със задържането на течности и облекчаване на симптомите. Могат да се препоръчат и промени в начина на живот, като промени в диетата, физически упражнения и регулиране на теглото, за да се поддържа здравето на сърцето и да се намали подуването.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес