Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко фурми на ден помагат за сваляне на кръвната захар?

02 юни 2023, 17:00 часа
Реклама

Фурмите са плод, богат на флавоноиди, каротеноиди, танини – това са съединения, които оказват силно антиоксидантно действие и спомагат за предотвратяване на преждевременно стареене, рак и инфаркти.

В допълнение, фурмата има и големи количества фибри, които помагат за предотвратяване на запек и благоприятстват контрола върху степента на кръвната захар, като са бариера против инсулиновата резистентност и диабета.

Ето какво разяснява д-р Татяна Занин

Тъй като съдържат значителни количества антиоксиданти, минерали и витамини от група В, консумирането на фурми предлага следните ползи за здравето.

1. Поддържа правилното функциониране на червата

Понеже са богат източник на фибри като пектин и лигнин, фурмите помагат за хидратиране на изпражненията и предотвратяват запек. В допълнение, фурмата има антиоксидантни и бактерицидни свойства, подпомага баланса на полезните бактерии в червата и улеснява правилното им функциониране.

2. Предотвратява рак

Фурмата е плод, богат на полифеноли - биоактивни съединения с мощно антиоксидантно действие, които помагат в борбата с излишните свободни радикали, пречат на появата и размножаването на раковите клетки.

Учени: Яжте по 2 фурми на ден и вижте какво ще се случи с тялото ви

3. Помага срещу диабет

Чрез изобилието на фибри фурмите облекчават по-бавното усвояване на захарта от храната, балансират степента на кръвната захар, помагат за предотвратяване на инсулинова резистентност и диабет.

4. Улеснява натрупване на мускулна маса

Фурмата помага за увеличаване на енергията по време на тренировка, улеснява натрупването на мускулна маса. Този плод съдържа още сериозни количества магнезий и калий - главни минерали за мускулната контракция, допринасящи за увеличаване на мускулната маса.

5. Предотвратява сърдечно-съдови проблеми

Фурмите съдържат големи количества съединения с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които се противопоставят на свободните радикали и насърчават здравето на артериите, помагайки за предотвратяване на ситуации като инфаркт и инсулт.

В допълнение, фурмата е богата на калий - минерал, който улеснява елиминирането на прекаления натрий от организма чрез урината; така помага за баланса на кръвното налягане.

Яжте по 10 фурми сутрин и вижте какво ще се случи с тялото ви

6. Укрепване на имунната система

Понеже съдържа големи количества антиоксидантни съединения, като витамин А, флавоноиди и танини, фурмата усилва имунната система, предотвратявайки ситуации като настинки, грип и алергичен ринит.

7. Противостои на преждевременното стареене

Като източник на фибри, фурмите помагат за регулиране на степента на кръвната захар, предотвратяват образуването на напреднали гликационни продукти (AGE's) - съединения, произведени в тялото след прекомерна консумация на богати на захар храни, които причиняват увеличаване на свободните радикали и възпаления по кожата.

8. Сваля степента на „лошия” холестерол

Богатите на съединения с антиоксидантно действие фурми предотвратяват окисляването на мастните клетки, балансират степента на „лошия" холестерол и триглицеридите в кръвта. Фибрите, присъстващи в плодовете, също помагат за по-бавно усвояване на мазнините от храната, смъкват общата степен на холестерол в кръвта и предотвратяват ситуации като атеросклероза, инфаркт и инсулт.

9. Помага за предотвратяване на невродегенеративни заболявания

Тъй като съдържа големи количества антиоксидантни съединения, фурмата помага за подобряване на паметта и когнитивния капацитет, в допълнение към борбата против свободните радикали и възпаленията в централната нервна система.

10. Улеснява раждането

Проучвания показват, че ежедневната консумация на фурми към края на бременността може да помогне за подобряване на енергията на майката, в допълнение към стимулирането на контракциите на матката по време на нормално раждане.

Как да използваме фурмите?

Фурмите може да се ядат сурови и сушени, или да се ползват за приготвяне на сладкиши, мусове, желета, хляб. Семената на плода се използват за производството на кафе без кофеин.

За пряка консумация се препоръчват 2-3 фурми дневно в зависимост от телосложението. Сушените фурми би трябвало да се консумират в минимални количества от хора с диабет.

Внимание! Статията предоставя само информация, без медицинско указание. Търсете винаги мнението на специалист-медик!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес