Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По кое време на деня е най-добре да се пият витамини?

10 юни 2024, 17:11 часа
Реклама

Идеалният вариант да доставите на тялото си всички нужни за нормалното протичане на процесите и функционирането на ораните витамини и минерали е чрез промяна на режима на хранене и консумация на пълноценна и здравословна  храна. Това, уви, се оказва, че не е винаги възможно.

Колкото и да се стараем да поднесем на трапезата си чисти продукти, пълни с витамини, обработката им отнема част от тях, приготвянето на разнообразно меню, смятането на проценти и ежедневни дози от витамините, важни за здравето, не е осъществима задача в забързаното ежедневие.

Тук на помощ идват фармацевтичната индустрия и витамините в шишенце – хранителни добавки, съчетаващи нужните дози витамини и то така, че да са лесни за усвояване и ефективни. И приемът на витамини по този начин обаче има своите тънкости и поражда много въпроси. Например по кое време на деня е най-добре да се пият витамини и дали е редно да бъде преди, или след хранене? В повечето случаи инструкциите за прием върху опаковките мълчат по тези два въпроса. Вижте мнението на специалистите по темата по кое време на деня е най-добре да се пият витамини и защо.

По кое време на деня е най-добре да се пият витамини?

Диетологът Нийл Левин сочи сутринта като най-подходящото време за прием на мултивитамини и витамини от група В, тъй като храносмилателните процеси и метаболизмът се забавят по време на сън, така че приемането на хранителна добавка вечер няма да позволи нейното ефективно  усвояване.

Д-р Левин обаче не е напълно прав според други учени, определящи най-доброто време за прием според вида на витамините – релаксиращите е удачно да се приемат вечер, защото подпомагат съня, докато други витамини трябва да се приемат сутрин за максимално усвояване. Техните изследвания по темата по кое време на деня е най-добре да се пият витамини и откритието, че правилният момент зависи от вида на витамините, не помагат и на без това обърканите по отношение на приема пациенти, очакващи еднозначен отговор кога да приемат витамините си. Ето защо, за да ви улесним, ви запознаваме с правилата за прием на отделните витамини.

По кое време на деня е най-добре да се пият витамини от група В?

Почти всички витамини от група В участват в процесите на тялото за производство на енергия. Енергията е важна за ежедневните задачи, но може да попречи на съня. Ето защо специалистите препоръчват приемът на витамини от група В да бъде сутрин. Приемът на витамин В12 вечер може да доведе до нежелани странични ефекти като безсъние, а приемът на витамин В6 преди сън може да наруши качеството му и да доведе до сънуване на ярки сънища или кошмари, които не допринасят за добрия сън. Приемът сутрин е важно да бъде преди закуска, тъй като витамините от група В се усвояват най-пълноценно на празен стомах.

По кое време на деня е най-добре да се пият витамини, които са водоразтворими?

Най-доброто време за прием на водоразтворими витамити, какъвто е витамин С, е преди закуска. Като водоразтворим витамин той се усвоява най-пълноценно на празен стомах.

По кое време на деня е най-добре да се пият витамини , които са мастноразтворими?

Мастноразтворимите витамини Д, Е, K, A е задължително да се приемат след храна, за да бъдат усвоени, тъй като се нуждаят от малко мазнина. Приемът на празен стомах се обезсмисля.

  • Витамин Е е полезен за страдащите от проблеми със съня. Тъй като витамин Е има невропротективен ефект, най-добре е да го приемате вечер преди сън, както и след вечеря.
  • Витамин D в идеалния случай трябва да се приема с най-голямото хранене за деня. Не е задължително да го приемате вечер след вечеря, може и на обяд, ако това е най-обилното ви хранене през деня, а не вечеряте.
  • Витамин К е най-ефективен, приет вечер след хранене. Същото се отнася и за витамин А. За да намалите рисковете от появата на стомашно-чревно разстройство като резултата от прием на хранителни добавки, специалистите препоръчват приемането на витамини да е с храната. 

Ако приемате или планирате да приемате хранителни добавки, за да доставите на тялото си всички нужни витамини, не пропускайте да се запознаете с листовката им, както и да се консултирате с лекаря си, тъй като са възможни лекарствени взаимодействия и нежелани реакции, причинени от тях. Този съвет важи с особена тежест за страдащите от хронично заболяване, които приемат ежедневно медикаменти. Те задължително трябва да консултират избора си на витамини, както и да обсъдят начина на прием, с лекаря, следящ хроничното им заболяване. Едно посещение в лекарския кабинет не отнема много време, но е безценно като ползи и минимизиране на риска от вреди.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес