Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пиенето на сок от праскови ще ви спаси от тези проблеми през зимата!

16 февруари 2023, 16:11 часа

По принцип, натуралните напитки без никакви химически добавки са много здравословни. Това се отнася и за сока от праскови през зимата, когато възможностите за приемане на витамини от натурални източници са ограничени.

Ето какво ни разяснява д-р Пауло Лопеш. 

Ползите и вредите от продукта зависят от това кога се консумира. Препоръчително е да пиете такъв плодов сок след хранене. Сокът не трябва да се използва при силно чувство на глад.

Предимства и вреда от консервирани праскови

През зимния период е доста трудно да се намерят праскови. Дори и да успеете, качеството и полезността им са под въпрос. По това време можете да се възползвате от преработени плодове. Консервираните праскови, например, са много търсени и може да се съхраняват дълго време, без да загубят приятния си вкус. Те са също толкова полезни, колкото и пресните плодове. Съдържат много витамини и минерали. Такъв продукт помага за премахване на гаденето и улеснява храносмилането на мазни храни.

Плодовете на прасковите в тази форма обаче имат и някои недостатъци. Те са доста калорични, което може да има отрицателно въздействие върху организма поради високото съдържание на захар. Това е и причината да са противопоказни за диабетици.

Общи ползи

Сокът от праскова е полезен при уролитиаза. Благодарение на диуретичното си свойство, той е в състояние да отстранява малки камъни от пикочния мехур. Същото качество помага да се справите с подуване на стомаха.

Наличието на калий в продукта осигурява нормалното функциониране на сърдечния мускул и кръвоносните съдове.

5 полезни свойства на прасковите

Установено е, че плодът има положителен ефект върху мозъка чрез стимулиране на невроните. Прасковите се препоръчват за подобряване на умствените способности, укрепване на паметта, подобряване на зрението и способността за усвояване на информация.

През зимата плодът на прасковата е особено ценен при настинки. Бактерицидните му свойства помагат за предпазване от различни вируси. Подсилват имунната система и се справят със симптомите на авитаминоза.

Високото ниво на целулозно съдържание (фибри) подпомага правилния метаболизъм.

Освен това консумацията на сок от праскови придава добро настроение, облекчава депресията и облекчава умората.

Този продукт има и антихелминтни свойства. Достатъчно е да включите такъв плод в ежедневната диета, за да се отървете от паразитите и да предотвратите появата им.

За жени

Прасковите са полезни за нежната половина на човечеството. Основните характеристики на сока от праскови са ниското калорийно съдържание, чудесен вкус и приятен аромат. Поради тези им качества такива плодове често присъстват в различни диети. При желание за отслабване може да се използват вместо сладкиши и десертни печива.

Страхотни ползи от прасковите

Прасковите също помагат за хидратиране (овлажняване) на кожата. Те улесняват възстановяването на алкалния воден баланс в организма. Киселините в тях почистват кожата от кератинизирани клетки и имат подмладяващ ефект.

Плодовете също трябва да присъстват в менструалното меню на момичетата, защото имат високи нива на желязо, захариди и витамини, които могат да компенсират дефицита им по време на менструация. Тези съединения облекчават спазмите, справят се със световъртежа и премахват общия дискомфорт по време на менструация.

За мъже

Високото съдържание на цинк в прасковите регулира хормоналните нива при мъжете. Освен това ги предпазва от заболявания на простатата.

Прасковите се използват за профилактика на сърдечни заболявания. Редовната консумация на тази плодове, независимо в каква форма, помага за регулиране на сърдечния ритъм и премахване на „лошия“ холестерол от организма. Това намалява риска от атеросклероза.

Прасковите са богати и на витамин А. Това вещество намалява вероятността от образуване на кръвни съсиреци.

Внимание! Статията е само за информация и не представлява медицинско упътване или препоръка. Винаги се обръщайте към медик-диетолог!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес