Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново проучване: Защо трябва да спим повече?

22 юли 2024, 15:55 часа

За да разберем защо по-младата възраст може да засили връзката между съня и самотата, са необходими повече изследвания. Искам да видя повече проучвания, които да подкрепят тази констатация, защото има някои противоречиви проучвания в миналото, които показват, че възрастта няма нищо общо с тази корелация.

Завесата на безбрачието: 5 фрази, които ви пречат да изградите личен живот

Защо чувството на самота може да е свързано с това как спим

Някои предишни проучвания установиха, че самотата може да повлияе на съня на човек, докато други показаха, че лошият сън може да доведе до чувство на самота. В този момент го виждам като двупосочна връзка.

Въпреки че лошият сън не води непременно до емоционален проблем, понякога може да бъде допринасящ фактор.

Първо, човек може да се интересува по-малко от общуването с другите и да се оттегли от социалните взаимодействия, ако не е добре отпочинал.

Освен това, когато не спим достатъчно, за да отговорим на нуждите на тялото си, може да видим повишено настроение и проблеми с тревожността. Може да се чувстваме по-безпомощни, да имаме по-ниско чувство за собствена стойност или самочувствие, тогава може да започнем да се възприемаме като сами и изолирани.

Човек може да бъде по-раздразнителен или по-малко емпатичен и да тълкува това, което другите му правят или казват, през негативна леща. Остават с чувството, че другите не ги разбират или не ги харесват.

Една от причините за това е, че мозъкът консолидира вашите мисли и спомени от деня по време на сън. Например, в етапа на бързо движение на очите на съня, мозъкът обработва емоционалните спомени, които е уловил, докато сте били будни. Ако човек изпитва постоянни прекъсвания по време на този REM етап, мозъкът му няма да има достатъчно време да извърши тази обработка и това може да направи лицето по-вероятно да изпита проблеми с настроението, когато е буден.

Даването на приоритет на съня е от съществено значение за вашето физическо и психическо здраве.

Ето няколко метода за по-добър сън през нощта.

Тъй като сънят може потенциално да повлияе на вашето настроение, емоции и социални взаимодействия, психолозите по съня имат предложения за подобряване на затвореното ви око и поддържане на здравословна рутина на съня.

Събуждайте се в или приблизително по едно и също време всеки ден

Вътрешният часовник на тялото, известен също като неговия циркаден ритъм, е важен за съня, защото той казва на тялото кога да бъде будно и кога да се отпусне.

Ставайте малко по-рано сутрин

Вашият циркаден ритъм е синхронизиран с преминаването на деня. Няколко подсказки помагат да го поддържате по правилния път, като редовно хранене, ежедневие и светлина. Най-малко 15 минути сутрешно излагане на слънчева светлина могат да нулират вътрешния ви часовник.

Нуждаем се от светлина, за да влезе в очите ни, защото там се свързва с мозъка ни, за да коригира циркадния ни ритъм. (Разбира се, това не означава да гледате директно към слънцето!)

10 признака, които показват, че обичате самотата

Да бъдеш на открито, за да попиеш сутрешната светлина, е идеално, защото прозорците филтрират част от нея. Ако сутрешната светлина е оскъдна там, където живеете, включете ярки светлини в дома си поне за 15 минути.

Облегнете се на практики, които ви помагат да намалите стреса.

Помислете как успешно сте управлявали стреса си в миналото и започнете да прилагате тези методи на практика по-съзнателно. Ако това е лека разходка следобед, записване на мислите и емоциите ви на хартия, движение на тялото, четене на книга или прекарване на време с доверени приятели, направете го.

Можете също така да опитате практика на внимание или упражнение за релаксация, като дълбоко дишане или прогресивна мускулна релаксация. Дори 10 минути на ден могат да променят времето.

Намалете дрямките, особено ако не спите добре през нощта.

Ако вече имате проблеми със съня, опитайте се да избегнете дрямката през деня. Искаме да изградим желанието си за сън колкото е възможно повече, тъй като това е едно от само двете неща, които контролират съня ни, в допълнение към циркадния ритъм.

Стремежът към сън на тялото ви се повишава през целия ден, докато сте будни, така че да можете да заспите през нощта. Редовните дрямки намаляват нивата ви на сън.

Ако изпитвате постоянна самота, потърсете доставчик на психично здраве

Важно е да се признае, че някои възрастни, които са самотни, може да не получат много ползи само от общите насоки за здраве, като например по-добър сън.

Ако вие или някой, когото познавате, изпитвате чувство на самота, помислете дали да говорите с професионален доставчик на психично здраве. Терапевтът може да ви помогне да се справите с чувството на самота и да ви отведе до място, където отново се чувствате подкрепени.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес