Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да повярвате: Това са най-лоши напитки за здравето ви

26 юли 2024, 20:50 часа

Редица ежедневни напитки представляват риск за здравето и въпреки че смятаме някои за здравословни и по-добър вариант от газираните напитки, те всъщност са разновидности, които трябва да консумираме възможно най-малко.

Вижте още: Имате диабет и се подготвяте за почивка? Следвайте тези 10 стъпки

Енергийни напитки и напитки преди тренировка

Някои ги смятат за добре дошли преди тренировка, но тези напитки могат да повишат кръвното налягане и нивата на стрес, твърди диетологът Кайли Иванир. Освен това те могат да нарушат съня, тъй като съдържат големи количества кофеин и други стимуланти.

"Други странични ефекти от излишните стимуланти, открити в напитките преди тренировка и енергийните напитки, са главоболие и гадене" - казва Иванир.

В допълнение, те съдържат и изкуствени подсладители и аромати, които могат да повлияят негативно на здравето на червата и мозъка.

Коктейли

Може да са вкусни, но хората, които обичат тези напитки, трябва да се замислят какво пият, защото средният сладък коктейл съдържа не само алкохол, но и фруктозен сироп. Нито една от тези съставки не е полезна за черния дроб.

Черният дроб е изключително важен орган, защото обработва течностите, които преминават през тялото. Това компрометира способността на черния дроб да филтрира токсините и предотвратява превръщането на фруктозата в глюкоза.

В резултат на това не можем да се детоксикираме и складираме излишната фруктоза като мазнини. След това  може да доведе до повишаване на триглицеридите, вреден липид в кръвта, който е една от причините за затлъстяване на черния дроб.

Напитки с изкуствени подсладители

Изкуствените подсладители като аспартам и сукралоза са лоши за чревния микробиом и здравето ни.

"Те са лоши за цялостното ни здраве, защото червата играят ключова роля в много системи на тялото като имунитет, хормони, производство на серотонин и усвояване на хранителни вещества" - казва диетологът.

Вижте още: Храни, които причиняват подуване: Не пийте мляко преди да отидете на плаж

Фрапе

Те може да са все по-популярни, но фрапетата са пълни със захар и мазнини.

Това, посочва Кайли, е комбинация от захарта от сиропа и наситените мазнини, които обикновено идват от сметаната.

Ледено кафе

Студеното или замразено кафе с мляко съдържа подобно количество захар като газираните напитки.

Подсладените кафе напитки са идентифицирани като диетичен продукт, който има значителен принос за приема на добавена захар.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес