Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да повярвате какво се случва с тялото ви, ако изядете само няколко шамфъстъка преди лягане

02 юли 2024, 18:10 часа
Реклама

Имате проблеми със съня? Шепа шамфъстък един час преди лягане може да ви помогне да се подготвите за дълбок сън.

Вижте още: Ето за кого консумацията на диня може да бъде опасна за здравето

Проблемите със съня стават все по-чести в наши дни поради нездравословния начин на живот и лошата хигиена на съня. Носенето на джаджи в леглото, тежката вечеря и липсата на подходящ график за релаксация могат да повлияят на качеството на съня. Липсата на определени хранителни вещества обаче също може да доведе до проблеми със съня. Някои изследванията сочат, че намаления прием на хранителни вещества като витамини A, C, D, E и K, минералите калций и магнезий е свързан с проблеми със съня, пише Hindustan Times.

В някои случаи предозирането на витамини също може да доведе до безсъние. Храни като ядки, семена, плодове и зеленчуци са склад за витамини, а някои от тях са много ефективни при решаване на проблеми със съня. Известно е например, че според Аюрведа шамфъстъкът са най-добрите ядки при проблеми със съня, тъй като има най-голямо количество мелатонин, който може да ви помогне да спите по-добре и по-дълго. Подпомага снабдяването на организма с магнезий и витамин B6, които спомагат за спокойния сън.

Обяснявайки многобройните ползи от редовната консумация на шам-фъстък, експертът по аюрведа д-р Дикса Бавсар обяснява как ядките спомагат за подобряване на няколко аспекта на физическото и психическото здраве.

Вижте още: Диабет и сърдечно-съдови заболявания: До какво води дефицитът на магнезий

"Според Аюрведа шамфъстъците са вата-шамака, гуру и ушна, което ги прави най-подходящи за хора с тревожност, безсъние, неконтролируемо желание за храна и затлъстяване. Те подобряват апетита, сексуалната сила, настроението и дори съня. Страхотни са и за сърцето. И така, за тези от вас, които се борят да спят здраво и дълбоко – предлагам да изядете шепа шам фъстъци един час преди лягане, вместо да приемате таблетки магнезий и мелатонин" – казва д-р. Бавсар.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес