Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не се потите по време на тренировка? Ето кога трябва да се притеснявате

25 септември 2023, 08:45 часа

Не се потите, дори ако сте тренирали добре и се притеснявате, че може да е нещо сериозно? Нека разберем повече за хипохидрозата и защо може да не се потите по време на тренировка.

Какво представлява хипохидрозата

Хипохидрозата е фантастичен медицински термин за липса на пот, като хипо означава ниско, а хидрозата се отнася до нивото на насищане.

Това е едно от онези състояния, които са изключително трудни за диагностициране – всеки се поти по различен начин, нали? Но може да е индикатор за основен проблем.

Други често срещани симптоми, които вървят заедно с липсата на изпотяване, също включват:

  • Замаяност или замаяност
  • Обща слабост
  • Мускулни крампи
  • Усещане за прекалено топло.
  • И това може да означава причина за безпокойство.

Защо трябва да се потя

Изпотяването е начинът на тялото ви да се охлади; кучетата се задъхват, гущерите се крият на сянка, а ние, хората, се потим.

Нощно изпотяване - кога е опасно

Много често след или по време на тренировка може да почувствате тази допълнителна топлина. Това обикновено е част от аеробния процес, при който тялото ви буквално изгаря енергия, което ви кара да се чувствате по-горещи с повишаването на телесната ви температура, но понякога това е просто климатът на фитнес залата.

Защо не се потя, когато тренирам

Усещането за хипохидроза не е непременно причина за безпокойство; може да се потите по-малко, ако сте в доста добра форма, или това може да зависи от възрастта ви. Но в някои случаи липсата на изпотяване по време на тренировка може да е знак за нещо по-зловещо.

Преди да започнем разглеждането на възможните причини, поради които може да тренирате, но не и да се потите, бихме искали да ви напомним, че ако имате причина за безпокойство, моля, свържете се незабавно с вашия доставчик на здравни услуги. Вашето здраве е важно.

Причина номер 1: Кожни заболявания

Тъй като вашите потни жлези са тясно свързани с кожата ви, не е изненадващо, че някои кожни заболявания могат да повлияят на това колко (или дали) се потите.

Обикновено подобни проблеми се делят на два вида – увреждане на кожата и кожни заболявания.

По отношение на увреждане на кожата, всяко от следните може да повлияе на начина, по който се потите:

  • Травма
  • Инфекция
  • Възпаление

В допълнение, кожните заболявания също могат да окажат влияние върху нивата на изпотяване:

Причина номер 2: Увреждане на нервите

Вашите нерви формират съществена част от реакционните функции на тялото ви. Как иначе би знаело какво да прави? Така че, ако са повредени, това може да наруши импулсите, включително тези, които контролират изпотяването.

Но проблемите с нервите не винаги произтичат от нараняване, понякога това може да е показателно за основно заболяване, така че ако се чудите „защо не се потя, когато тренирам“, вашият практикуващ лекар може да разгледа следните фактори:

  • Диабет
  • Алкохолизъм
  • Болестта на Паркинсон
  • Множествена системна атрофия
  • или още по-рядко:
  • Синдром на Рос
  • Болест на Фабри
  • Синдром на Horner

Причина номер 3: Лекарства

Точно както някои лекарства могат да причинят спад в телесната температура, други могат да предизвикат повишаването й. Липсата на изпотяване по време на тренировка може да се дължи на вида лекарства, които приемате, по-специално антихолинергици (вид невротрансмитер).

Този тип медикаменти са доста разпространени и често се използват за лечение на всичко - от уринарна инконтиненция до хронично обструктивно белодробно заболяване (ХОББ).

Как да се справите с прекомерното изпотяване и неприятната миризма?

Причина номер 4: Генетика

Ако се окажете в особено неблагоприятно положение, може да сте един от малкото с генетични причини да не се потите.

Въпреки че причините за липсата на изпотяване може да са сериозни, понякога те могат лесно да бъдат обяснени (но не винаги толкова лесно лечими) като част от автоимунно разстройство или друг вид заболяване, което причинява неправилно функциониране на потните жлези.

Кога трябва да се притеснявате

Подобно на повечето читатели, вероятно се чудите дали тази статия се отнася за вас и дали наистина трябва да посетите лекар за липсата на пот. Отговорът на този въпрос е „да, абсолютно“, ако наистина вярвате, че нивата на изпотяване не са нормални, може би е време да получите медицинско мнение и да разберете със сигурност дали липсата на пот е късмет или причина за безпокойство.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес