Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не изхвърляйте кората от нар - ето какво лекува

05 ноември 2023, 15:33 часа

Макар кората от нар да не се яде, тя може да се изсуши на фин прах, който да се консумира под формата на чай. От нея също се приготвя паста за кожата, използва се и под формата на хранителни добавки. Нарът и сокът от нар помагат за подобряване кръвното налягане, нивата на кръвната захар и холестерола. Червената кора съставлява около 50% от плода и съдържа повече антиоксиданти от сока.

Ето 9 доказани ползи от кората на нар.

1. Помага при някои кожни заболявания
Корите от нар са с високо съдържание на антиоксиданти и полифеноли, за които е доказано, че лекуват хиперпигментация, състояние, характеризиращо се с тъмни петна по кожата.
Проучване над 30 доброволци с хиперпигментация доказа, че прилагането на маска от нар и серум всеки ден за около 1 месец, помага за изсветляване на зони с хиперпигментация без нежелани странични ефекти.

Паста, направено от праха от кората на нар и вода, помага за лечение на акне и други кожни заболявания, вероятно поради високите нива на антиоксиданти. Кората от нар предпазва от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и намалява признаците на стареене.

2. Намалява риска от хронични заболявания
Корите от нар намаляват рисковите фактори за хронични заболявания като сърдечни болести и диабет. 30-дневно проучване разкри, че приемане на 1 г екстракт от кори от нар подобрява нивата на холестерол и кръвна захар при хора с наднормено тегло, тъй като действа като антивъзпалителен агент.

Друго проучване на 37 души с диабет тип 2 доказа, че при тези, които приемат 500 мг екстракт от кора на нар, се наблюдава подобрение в кръвното налягане, холестерола и хемоглобин А1с.

4 причини да ядете нар редовно

3. Помагат при загуба на слух
Оксидативният стрес е сред основните фактори, свързани със загубата на слух с годините. Тъй като корите от нар са с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат за предпазване от окислително увреждане, те могат да съдействат и за предотвратяване на загуба на слуха.

4. Подобрява функцията на мозъка
Предполага се, че оксидативният стрес играе роля в развитието на болестта на Алцхаймер. Тъй като корите от нар са с високо съдържание на антиоксиданти, те могат да помогнат за подобряване качеството на живот на хора в това състояние. Проучване върху 36 здрави възрастни разкрива, че добавки с екстракт от кора от нар подобрява когнитивните функции.

5. Противоракови свойства
Кората от нар съдържа големи количества пуникалагин, полифенол, който е с доказани противоракови свойства в някои проучвания в епруветка. В едно такова проучване е установено, че екстрактът от кора на нар е обещаващо за лечението на рак на простатата поради способността да предизвикват смъртта на раковите клетки.

6. Подобрява денталното здраве
Проучване на 30 здрави доброволци показа, че изплакването на устата с чай от кора на нар, помага за предотвратяване на натрупването на плака. Екстрактът от кора на нар има силни антибактериални свойства. Някои проучвания показват, че може да помага и за лечения на заболявания на зъбите и венците.

7. Антибактериални свойства
В някои култури кората от нар се използва за изплакване на устата за облекчаване и лечение на болки в гърлото. Друго предимство на тези антибактериални свойства е способността им да подпомагат заздравяването на рани и да се борят с инфекциите.

10 причини да започнете да ядете нар всеки ден

8. Помага при лечението на ревматоиден артрит
Ревматоидният артрит е автоимунно състояние, което включва възпаление на ставите. Смята се, че поради антиоксидантните свойства на нара, кората от нар играе роля при намаляване тежестта на заболяването.

9. Помага за предотвратяване на загуба на костна маса
Някои изследвания върху животни показват, че кората от нар помага за предотвратяване на костна загуба и регенериране на нова костна тъкан.

Как да използваме кората от нар?

1. Отделете кората от плода.
2. Поставете корите близо до прозорец с пряка слънчева светлина за 2-3 дни, докато изсъхнат напълно.
3. Сложете обелките в блендер и смелете на фин прах.
4. Съхранявайте праха на стайна температура в херметически затворен контейнер. 

Този прах може да се използва като:
* маска за лице - разтворете във вода за образуване на паста;
* накиснете праха в гореща вода и прецедете, за да си направите билков чай.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес