Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не го забелязвате: Назоваха неочакван признак на дехидратация

03 юни 2024, 19:21 часа

Понякога тялото ви може да страда от липса на вода, но няма да чувствате голяма жажда. Други признаци може да показват проблем.

Реклама

Без вода човек ще живее още по-малко, отколкото без храна. Въпреки това, жителите на големите градове в съвременния свят почти нямат проблеми с недостига на чиста вода. Никой не умира от жажда.

За съжаление, много от нас все още пият по-малко, отколкото трябва. Дори лека степен на дехидратация се отразява на нашето благосъстояние, но отдавна сме спрели да забелязваме това.

Как да разпознаем дехидратацията?

Какво са научили учените?

Както установиха авторите на изследването, публикувано в издание на Американско списание за човешка биология, липсата на вода при по-възрастни хора и хора на средна възраст може да причини проблеми с концентрацията.

Като част от експеримента учените оцениха когнитивните способности на 78 души на възраст от 47 до 70 години в различни дни. Не им бяха дадени инструкции да ограничат режима си на пиене, но бяха помолени да се въздържат от много мазни храни, кофеин и тренировки в дните на тестване. Всеки субект получи задачи и даде кръв за анализ.

В резултат на това се оказа, че 29-39% от участниците в експеримента са били дехидратирани в различни дни. Дефицитът на вода не се отразява на паметта и умствената гъвкавост, но концентрацията намалява.

Възрастните хора са изложени на особен риск

Дехидратацията е особено често срещана сред възрастните хора. Факт е, че колкото по-възрастен е човек, толкова повече чувството му за жажда се притъпява.

Затова е важно възрастните хора да следят точно колко течности пият. В крайна сметка, водата е много важна не само за вниманието, но и за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт, профилактика на хронични заболявания и борба с ранното стареене.

Ако усетите някой от тези 7 симптома - страдате от дехидратация

Изчисляване на водната норма

Как да изчислите правилно колко вода трябва да пиете, за да се чувствате страхотно? Препоръчително е да се придържате към нормата от 30 мл на килограм тегло. Тоест, ако тежите 60 килограма, тогава трябва да изпиете около 2 литра вода.

През лятото и по време на активни тренировки може да се наложи да пиете повече.

Мярката е важна във всичко

В някои случаи обаче пиенето на твърде много вода може да бъде опасно за вашето здраве. Това важи за хора с много голямо наднормено тегло, бъбречна патология и сърдечна недостатъчност.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес