Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Народни средства за лечение на стоматит

04 юни 2024, 07:35 часа

Стоматитът е заболяване на устната кухина, при което се възпалява лигавицата, засягат се езикът, венците, небцето, вътрешната страна на бузите. Това заболяване често се наблюдава при отслабен имунитет. Стоматитът се поддава добре на домашно лечение с различни народни средства.

Реклама

Симптоми и причини за стоматит

В началния стадий на стоматита лигавицата на устната кухина се зачервява, появява се сухота, както и неприятно усещане в устата. Приблизително на 3-ия ден по езика се образува бял налеп, който в крайна сметка се появява по цялата вътрешна повърхност на устната мембрана. Освен това тя може да се появи и в ъглите на устните. Такава плака на външен вид прилича на капки мляко или парченца извара, като може лесно да се отстрани.

Как можем да се лекуваме с мед?

В крайния стадий на стоматита на мястото на плаката се появяват единични или многобройни рани и язви, покрити с тънък сивкав или белезникав налеп. Около тях има зачервяване и тези рани са леко подути.

Основните мерки за профилактика на стоматита са хигиена на устната кухина, хранене с чисти плодове и зеленчуци, своевременно лечение на различни микротравми в устната кухина.

В зависимост от причината за възникване има няколко вида стоматит:

- афтозен (може да възникне на фона на хипервитаминоза или авитаминоза)

- гъбичен (може да се появи след антибиотична терапия)

- херпесен (появява се при инфектиране с херпесен вирус).

Съществуват много различни причини за стоматит. Това са лоша устна хигиена, алергични реакции, механични травми или изгаряния на лигавицата, авитаминоза, инфекции, отслабване на местния имунитет.

Лечение на стоматит в домашни условия

Лечението на стоматит, особено в ранните етапи, е доста ефективно и в домашни условия. За да се отървете от това заболяване възможно най-бързо, е необходимо да се придържате към определени правила.

За периода на лечението трябва да се въздържате от пушене, да не използвате пикантни, люти, твърде кисели и солени храни, подправки, сладолед, газирани напитки. Хигиената на устата трябва да бъде по-задълбочена: след всяко хранене трябва да миете зъбите си, да изплаквате устата си с противовъзпалителни билкови настойки.

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

За да бъде лечението на стоматит успешно, е необходимо да се премахнат огнищата на инфекция в устната кухина. Те могат да бъдат например кариес или различни отлагания по зъбния емайл

Към днешна дата съществуват много различни начини за избавяне от стоматит, включително и народни методи. Въпреки това, за да бъде ефективно лекуван всеки вид на това заболяване, лекуващият лекар трябва да постави правилната диагноза. Лечението на стоматит при деца и възрастни трябва да се извършва съгласувано с лекаря, независимо от това какви средства ще използвате - медикаментозни или народни.

Трябва да се отбележи, че има голяма вероятност стоматитът да се появи отново, след като човек вече го е имал. Но обикновено това заболяване е добре лечимо и се появява отново само в редки случаи.

Лечение на стоматит с народни средства

При лечението на стоматит добре помагат различни лечебни растения, които имат ранозаздравяващи и противовъзпалителни свойства. Народът отдавна познава едно ефективно средство за избавяне от това заболяване - сурови настъргани картофи. По 1 с. л. от настърганата смес трябва да се държи в устата в продължение на 5 минути 2 пъти дневно. Такова лечение трябва да се продължи в продължение на 5-7 дни.

Лайката е универсално средство за лечение на различни възпаления. Тя може да помогне и при лечението на стоматит. Вземете 1 ч.л. сухи цветове от лайка и ги запарете с чаша вряла вода. Когато настойката изстине, я прецедете и добавете 1 с. л. мед. Изплаквайте устата си с настойката от лайка 3-4 пъти дневно. Вместо лайка можете да използвате силен зелен чай.

Белият равнец помага не само от стоматит, но и при пародонтоза, зъбобол, гингивит. Една супена лъжица от тази билка се запарва с чаша вряла вода и се накисва за 15 минути. Използвайте настойката като вода за уста 3-4 пъти дневно.

Чесънът традиционно се използва за лечение на заболявания на устната кухина. В случай на стоматит трябва да смелите 3 скилидки чесън, след което да ги смесите с десертна лъжица заквасена сметана. Получената смес трябва да се постави в устата, а след това да се опитате да разтриете с език всички засегнати места по лигавицата и венците. Добре изплакнете всички рани и язви, като е необходимо да изтърпите усещането за парене в устната кухина.

При стоматит е полезно да изплакнете устата с разтвор на сода за хляб. Разтворете в чаша преварена топла вода 1 ч.л. сода, разбъркайте и изплаквайте устата на всеки час, както и след всяко хранене.

Вземете 1 с. л. дъбова кора, залейте я с чаша вода и я сложете на огъня. Доведете сместа до кипене и след това я оставете да къкри на слаб огън в продължение на 10 минути. След това охладете отварата до топла температура, прецедете я и изплакнете устата си. Такива изплаквания трябва да се извършват поне 5 пъти дневно. За удобство можете да разделите готовата отвара на 5 порции, а след това само да я затоплите преди употреба.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес