Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите и най-лошите храни и напитки, ако имате преддиабет или диабет

03 септември 2024, 13:42 часа

Повечето храни могат да бъдат част от вашата диета, когато имате диабет, но яденето на определени видове, докато ограничавате други, може да помогне за поддържане на здравословни нива на кръвната захар и да намали шансовете ви за други хронични заболявания.

Някои храни и напитки могат да повишат нивата на кръвната глюкоза и инсулина и да стимулират възпалението. Тези ефекти могат да увеличат риска от предиабет и диабет.

Преддиабетът и диабетът могат да увеличат риска от други хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, бъбречни заболявания и слепота.

Храните и напитките, които консумирате, могат да ви помогнат да поддържате нивата на кръвната си захар в целевия диапазон, препоръчан от вашия здравен екип.

Прочетете, за да научите за пет вида храни и напитки, които можете да ядете, докато живеете с диабет, и пет, които може да искате да избягвате.

Кои са най-добрите храни за диабетици

Можете да ядете повечето храни, когато живеете в преддиабет или диабет, но някои са особено здравословни.

Богати на фибри храни

Консумирането на достатъчно фибри може да ви помогне да останете сити по-дълго и да избегнете умората, която идва от яденето на сладки храни. Много богати на фибри храни също имат нисък гликемичен индекс (GI). Примерите включват зеленчуци без скорбяла, пълнозърнести храни и бобови растения.

Богати на протеини храни

Яденето на чист протеин може да ви помогне да се наситите и да осигурите важна мускулна енергия. Можете да ядете всички постни меса - включително постно говеждо, свинско и птиче месо - както и източници на риба и растителни протеини.

Кръвната захар скача рязко: 7 вида плодове, с които диабетиците трябва да внимават

Плодове

Плодовете осигуряват много важни витамини и минерали заедно с антиоксиданти и фибри. Те са източник на въглехидрати, но всички плодове имат нисък до среден GI и могат да бъдат част от вашия план за здравословно хранене.

Здравословни мазнини

Вашето тяло наистина се нуждае от мазнини, така че е важно да ги включите в диетата си. Зехтинът и авокадото са примери за здравословни източници на мазнини.

Неподсладени напитки

Не е нужно да се придържате към вода, ако имате преддиабет или диабет. Можете да пиете чай или кафе, ако не съдържат захар. Кафето се свързва с няколко ползи за здравето, включително намален риск от диабет.

Изберете обикновено кафе или еспресо или овкусител с ниско съдържание на захар, за да поддържате нивата на глюкозата си в рамките на целевия диапазон и да предотвратите наддаването на тегло.

Можете също така да пиете ароматизирани, неподсладени газирани води или напитки без захар.

Храните, които можете да ядете, може да варират в зависимост от това дали имате преддиабет, диабет тип 1 или диабет тип 2. Вашият метаболизъм също може да играе роля, така че е добра идея да говорите със здравен специалист или регистриран диетолог за най-добрия си план за хранене.

Какви храни трябва да избягва диабетикът

Ограничаването на определени храни и напитки може да ви помогне да управлявате състоянието си и да намалите риска от усложнения.

Храни с добавени захари

Ограничаването на добавените захари може да ви помогне да поддържате нивата на кръвната си захар в целевия диапазон. Примерите включват печени продукти като торти, бисквити и пайове.

Подсладени със захар напитки

Подсладени напитки като газирани напитки, ароматизирани кафе напитки, много енергийни напитки, плодов пунш, лимонада (и други „-ади“) и някои смесени напитки осигуряват празни калории и не предлагат хранителни вещества. Ограничаването им може да помогне за намаляване на глюкозата, мазнините в кръвта и вероятността от развитие на мастна чернодробна болест.

Храни с наситени мазнини

Консумирането на наситени мазнини може да повиши нивата на холестерола и риска от сърдечни заболявания. Американската диабетна асоциация препоръчва да гарантирате, че не повече от 10% от дневните ви калории идват от наситени мазнини.

Някои храни, съдържащи наситени мазнини, са високомаслено месо и млечни продукти, кожа от домашни птици и масла като палмово и кокосово.

Алкохол

Настоящите насоки за консумация на алкохол препоръчват ограничение от едно питие на ден за жените и две питиета на ден за мъжете.

Ако имате диабет, може да искате да ограничите или избягвате консумацията на алкохол, тъй като това може да ограничи способността на черния дроб да освобождава глюкоза. Алкохолът може също да повлияе на някои лекарства за диабет.

Ултра преработени храни

Тази категория включва храни с високо съдържание на добавени захари, рафинирани зърна, нездравословни мазнини, консерванти и сол.

Свръхпреработените храни също съдържат съставки, които не бихте добавили към храната си, като царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Яденето на тези храни значително увеличава шанса за развитие на диабет тип 2.

Защо приемът на въглехидрати има значение за хората с диабет

Въглехидратите, протеините и мазнините са макронутриентите, които осигуряват на тялото ви енергия и го подпомагат при извършването на основни функции. Въглехидратите, по-специално, са основният източник на гориво за вашето тяло.

Позволено ли им е на хората с диабет да ядат диня

Въглехидратите се предлагат в различни форми, включително нишестета, захари и фибри. Всички въглехидрати, с изключение на фибрите, се разграждат до глюкоза в тялото ви.

Инсулинът, хормон, произвеждан от панкреаса, помага за транспортирането на глюкозата от кръвния поток до клетките на тялото ви, където глюкозата може да се използва за енергия.

Въпреки това, когато имате диабет тип 2, който съставлява 90–95% от случаите на диабет, тялото ви не може ефективно да отстрани глюкозата от кръвния ви поток. Това води до високи нива на кръвната захар.

Високите нива на кръвната захар карат панкреаса да произвежда повече инсулин. С течение на времето вашият панкреас може да се износи и да произвежда малко инсулин.

Ако имате диабет, обръщането на голямо внимание на това, което ядете - особено на видовете и броя на въглехидратите, които включвате - е препоръчително, за да ви помогне да управлявате нивата на кръвната си захар.

По този начин ще предотвратите рязко повишаване и намаляване на нивото на кръвната Ви захар и ще намалите риска от дългосрочни усложнения.

Да имате диабет или преддиабет не означава непременно, че трябва да избягвате изцяло определени храни или групи храни. Но консумацията на по-малко определени видове храни може да помогне за поддържане на здравословни нива на кръвната захар и да намали риска от други хронични заболявания.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес