Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Можем ли да използваме ретинол, ако имаме чувствителна кожа?

26 октомври 2024, 16:53 часа

Ретинолът е една от онези съставки за грижа за кожата, които получават много любов от всеки експерт в индустрията. Не само, че е една от най-ефективните съставки против стареене, които можете да намажете, но също така идва с дълга и солидна история на научни тестове и проучвания, които доказват, че е легитимен герой. Страничните ефекти могат да направят ретинола малко проблем, особено за чувствителните типове кожа.

Цялата истина за ползите от ретинола за кожата

Какво е ретинол

Ретинолът е вид ретиноид, който можете да закупите без рецепта. Обикновено се формулира като крем или серум и е известен със способността си да има свойства против стареене.

Ретинолите и ретиноидите са съставки в продуктите за грижа за кожата, които насърчават производството на колаген, за да поддържат кожата стегната и млада и да ограничават образуването на фини линии и бръчки. Съставката също така често се използва за лечение на проблеми като акне, хиперпигментация и груба или неравна текстура на кожата.

Съвети за използване на ретинол при чувствителна кожа

Дори ако имате чувствителна кожа, пак можете да използвате ретинол. Ключът е да използвате продукти с ретинол, направени за чувствителна кожа, и да използвате продуктите по начин, който минимизира дразненето и страничните ефекти.

Можем ли да ползваме ретинол през лятото?

1. Лесен за използване

Информирам пациентите да започнат да използват ретинол или ретиноид веднъж на всяка трета вечер в продължение на един месец, след това веднъж на всяка втора вечер в продължение на един месец, ако понасят, и след това всяка вечер, ако понасят. Ако никога не стигнете до нощния ритъм, това също е ОК. Придържайте се към това, което работи за вашата кожа.

2. Използвайте ниска концентрация

Не се захващайте веднага с висока концентрация на ретинол (или ретиноид с рецепта). Вместо това посегнете към мек вариант. Започването с продукт с по-ниска концентрация на ретинол може да помогне на кожата ви да развие толерантност към него, преди да използвате ретиноли с по-високи концентрации.

3. Винаги използвайте SPF

Носенето на слънцезащитни продукти всеки ден е важно, независимо дали използвате ретинол или не (това е най-добрата защита на кожата ви срещу рак на кожата и преждевременно стареене). Въпреки това, е много важно прилагането му, когато използвате ретинол, тъй като тази съставка може да направи кожата ви по-чувствителна към кожата, добавяйки към потенциално дразнене.

4. Останете последователни

Често срещана грешка, която хората правят, е да се откажат от употребата в секундата, когато видят един страничен ефект. Важно е да останете последователни в употребата, за да може кожата ви да се адаптира към продукта.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес