Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидер по калий, полезен при анемия: Обявиха нови данни за ползите от картофите

21 март 2024, 19:22 часа

Много хора изключват картофите от диетата си като въглехидратен продукт. Но този зеленчук съдържа много основни хранителни вещества и често „преследването“ срещу него не е оправдано.

„Картофените войни“ често се водят от тези, които спазват диети и следят теглото си. Някои уверяват: този зеленчук трябва да бъде „забранен“, други дават логични аргументи: какво да кажем за полезните вещества, минерали и витамини, които съдържа?

Теория-объркване

Наименованието „нишестени зеленчуци“ е измислено от американския натуропат Хърбърт Шелтън, основател на метода на разделното хранене. В картофите делът на нишестето може да достигне до 25% от обема на цялата грудка. В допълнение към това черният „списък с нишесте“ включва бобови растения, ерусалимски артишок, царевица, репички, тиква, цвекло и моркови.

7 потенциални ползи за здравето от белите картофи

Благодарение на Шелтън се утвърди мнението, че сочните и хрупкави зеленчуци без скорбяла като зеле или краставици могат перфектно да се комбинират с всяка храна, така че трябва да има възможно най-много от тях в диетата. Картофите и техните събратя от групата не могат да се консумират с протеини, но могат да се консумират с група зеленчуци без скорбяла, животински и растителни мазнини.

Лидер по калий

Днес съдържанието на микроелементи, витамини и хранителни вещества в картофите е добре проучено.

„Картофите традиционно се считат за източник на сложни въглехидрати, особено нишесте, и в по-малка степен на калий и желязо, както и на витамини. Но днес информацията е коригирана. В сравнение със зеленчуците без скорбяла, картофите са безспорен лидер по съдържание на калий, който често липсва на много от нас.

Един среден картоф с кора има същото калорично съдържание като две филийки пълнозърнест хляб. Но съдържа много повече хранителни вещества:

·         калий - 15% от дневната нужда;

·         витамин С - до 30%;

·         витамин B6 - 10%;

·         желязо - 6%.

Заради малкото количество фосфор, желязото от картофите се усвоява по-добре, отколкото от много други растителни продукти. Освен това, за това допринася аскорбиновата киселина.

Какво ще се случи, ако ядете варени картофи всеки ден

Сравнете с мляко и яйца

Несъмнено предимство на картофите в сравнение със зърнените храни: те изключително рядко се консумират с продукти, към които е добавена захар, както в естествена форма, така и под формата на различни ястия. Единствените изключения могат да бъдат някои екзотични ястия. Следователно картофите не осигуряват излишни леки въглехидрати, а нишестето се усвоява относително бавно.

Но в картофите има повече протеин, отколкото в зърнените храни, а по отношение на стойността си той може да се сравни с протеина от млякото и яйцата.

Възможно е дори за страдащите от язва

Картофите съдържат деликатни фибри, които не дразнят лигавицата на стомаха и червата. Следователно варени картофи и ястия с тях (картофено пюре, пюрирани супи) могат да се консумират дори в периоди на обостряне на пептична язва или гастрит, дуоденит.

Картофите са добри при дефицит на фолат и анемия, но трябва да ги ограничите при затлъстяване и метаболитен синдром, те са доста калорични.

Има алкализиращ ефект, така че помага за коригиране на метаболитните процеси на фона на подагра и бъбречно увреждане, неутрализира излишните киселини и инхибира процесите на преждевременно стареене.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес