Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Летни мигрени: 5 начина за излекуване на причинено от топлина главоболие

26 юли 2024, 18:41 часа

През последните седмици външната температура е изключително висока, а жегата и изобилието от слънчева светлина създават главоболия на мнозина.

Вижте още: Единственият десерт, който е пълен с магнезий и желязо, а много хора го избягват

Летният период е период, когато главоболието се появява по-често, включително и тази част от населението, която никога не е имала подобни проблеми.

Много хора смятат, че мигрената е просто главоболие, но факт е, че това е неврологично състояние, което се характеризира с множество други симптоми, в допълнение към болката - включително чувствителност към светлина, гадене, текущи проблеми със зрението и т.н.

Звучи изненадващо, но слънчевата светлина също предизвиква мигрена, което означава, че не сте единственият, който страда от главоболие, когато навън е твърде горещо. Всъщност 70 процента от страдащите от мигрена цитират слънчевата светлина като отключващ фактор. Хората, които са чувствителни, достатъчно е да прекарат пет-десет минути на слънце и получават главоболие.

Причините могат да бъдат много. Повишеното ниво на слънчева радиация води до необходимостта от напрягане и „изстискване“ на очите по време на престоя навън, за да се намали количеството светлина, което достига до нас. Тези несъзнателни движения причиняват напрежение на очните и лицевите мускули, което може да доведе до главоболие.

Високите температури често са придружени от промени в барометричното налягане, пряко излагане на слънчева светлина и влажност, а тези промени в околната среда могат да причинят главоболие, особено при тези, които имат мигрена, пише The Washington Post.

Екстремната дехидратация може да доведе до свиване на мозъка ви и стесняване на кръвоносните съдове, покриващи мозъка, което може да доведе до физическа болка, каза Елизабет Лаудър, ръководител на отдела за главоболие в Brigham and Women's Hospital.

В екстремни случаи топлината може да повлияе на функцията на мозъчните неврони, казва неврологът от Mayo Clinic д-р Нараян Кисун.

Променената клетъчна функция води до повишена активност в центровете за болка в мозъка“, обясни той.

Защо слънцето причинява главоболие?

Има пет основни причини:

1. Намалена толерантност към светлина

2. Повишена чувствителност към светлина между главоболие или мигрена

3. Продължително излагане на слънце

4. Излагане на специфични дължини на вълните, излъчвани от слънцето

5. Дехидратация

Хората, които са склонни към индуцирана от светлина мигрена, обикновено имат по-ниска толерантност към светлина. По-конкретно, светлината, която пробива облаците в облачен ден, е достатъчна, за да им причини главоболие.

Екстремната топлина може да доведе до електролитен дисбаланс, тъй като тялото губи натрий чрез потта, което означава, че е важно да попълвате електролитите, както и водата.

Дехидратацията е тясно свързана с електролитния дисбаланс, защото водата следва солта“, каза д-р Кисун, добавяйки, че тъй като тялото губи сол, то е по-малко способно да задържа вода.

Вижте още: Тези храни и напитки могат да са опасни за здравето ви при високи температури

Лекарите дават 5 препоръки как да се предпазим от "лятното главоболие".

Носете слънчеви очила, за предпочитане поляризирани

Силната слънчева светлина дразни мозъчните нерви. Може да причини главоболие, но и да бъде причина за мигрена. Затова се препоръчва носенето на слънчеви очила. Също така е важно да носите шапка, за да предпазите кръвоносните съдове и нервите на челото.

Поляризацията намалява интензитета на светлината и отражението, което окото вижда, като всичко това може да намали риска от главоболие или мигрена. И избягвайте най-силното слънце!

Вода и солени закуски

Когато се потите, тялото губи и важни минерали. Притокът на кръв към кожата се увеличава и кръвното налягане се понижава, което при някои хора причинява главоболие. Когато е горещо, се препоръчва да се пие поне един литър вода повече от обикновено. Дехидратацията също причинява главоболие. Похапването на солена закуска, като солени пръчици, помага да се заменят изгубените минерали.

Важна е аклиматизацията

Голямата разлика между външната и вътрешната температура е потенциална причина за главоболие. Ако разликата е по-голяма от пет градуса, е препоръчително да носите допълнителен слой дрехи, за да се стоплите, докато тялото се аклиматизира към по-ниските температури.

По-малко парфюми и ароматизирани лосиони

Парфюмите са по-забележими, когато навън е горещо, така че хората, които страдат от мигрена, са особено чувствителни към тях. Имайте това предвид и избягвайте ароматизирани лосиони.

Пийте студени напитки по-бавно

Нещо много студено в устата ви може да е причина за т. н. „замръзване на мозъка“ или „главоболие от сладолед“. Това се случва, когато ядете сладолед или поглъщате нещо ледено студено. Затова студените храни и напитки трябва да се консумират по-бавно. „Замразяването на мозъка“ е начинът на тялото ви да каже „спрете“, казвайки ви да намалите темпото.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес