Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри как се лекуват пришки най-бързо, за да забравите за тях!

18 декември 2022, 13:22 часа

Често за пришките и вече формираните твърди мазоли се използва обобщаващото название „кожен калус“.

Лечението на калус може да стане и в домашни условия чрез прилагането на неособено сложни мерки: триене на мазола с пемза, нанасяне на хидратиращ крем върху зоната и избягване да се носят стегнати чорапи и тесни обувки. Само не се опитвайте да отворите или режете калуса, защото рискувате да провокирате кървене и инфекция, а последиците са здравословни усложнения – особено пък в случай, че лицето страда от диабет или нарушения в кръвообръщението.

Ето какво разказва д-р Мануел Рейш

Ако пришката не изчезне до 1 седмица с домашни мерки, за препоръчване е да посетите дерматолог с цел да ви предпише най-подходящото лечение, евентуално с прилагането на локални средства.

За лечение на втвърден калус у дома трябва да изпълните следните последователни действия.

Разберете как да махнем мазол - бърз и безболезнен начин

1. Накиснете пришката в топла вода

Така калусът ще се омекоти, а това ще улесни премахването на втвърдената кожа. Затова трябва да налеете топла вода в леген и да натопите в него зоната с калуса – примерно, крака или ръката, за интервал от 10-15 минути.

2. Разтъркайте калуса с пемза

След като прекарате 10 или 15 минути с увредената част от тялото, натопена в топлата вода, разтъркайте калуса с парче пемза, ако е малък, за да премахнете образуваната зона с удебелена кожа. Не бива да използвате остри предмети за търкане на калуса, защото може да се пореже кожата и да бъде причинена инфекция.

Освен с пемза, мястото може да се обработи и с ексфолиращ крем, който да бъде приготвен с морска сол и царевичен булгур в домашни условия - той също помага за премахване на най-твърдата кожа от калуса.

4 натурални средства при упорити мазоли

3. Нанесете хидратиращ крем в областта

След като натъркате мазола с пемзата, приложете овлажняващ крем върху увредената област, за да омекотите кожата с втвърдения слой.

4. Поставете лейкопласт върху пришката

Залепването на мазоли с лейкопласт или марля помага да се предпази участъкът, където са се развили, за да не се увеличават и да не се вроговяват повече. Освен лейкопластите може да използвате и средства като, например, мехлеми, лосиони и гелове, които оказват ексфолиращо въздействие и спомагат за премахването на мазоли.

Внимавайте при слагането на лепенки за мазоли: извършвайте го предпазливо и с повишено внимание! Някои съдържат такива вещества, които може да раздразнят кожата и да провокират инфекции, особено при диабетно болни или хора с влошено кръвообращение.

5. Обувайте подходящи чорапи и удобни, свободни обувки, които не стискат

Важно е да използвате чорапи и обувки, които не „стискат“. Стегнатите чорапи и тесните обувки огрубяват кожата, образуват мазоли, както и увеличават размерите на вече формираните.

Ето едно домашно средство, което помага да се намали дебелината на мазолите и облекчава премахването им.

4 натурални средства при упорити мазоли

Скраб от бадемово масло и царевичен булгур

Един добър начин да се избавите от мазоли е масажът на краката с морска сол и царевичен булгур (може и с царевично брашно вместо булгур), които средства улесняват премахването на твърдата кожа. Добавянето на етерично масло от мента спомага за ревитализиране на кожата, докато в същото време бадемовото масло въздейства овлажняващо.

Съставките са следните: 1 с. л. морска сол, 1 ч. л. бадемово масло, 50 г царевичен булгур, 3 капки ментово етерично масло..

Смесвате съставките в керамична подходяща купа и добавяте топла вода до получаване на хомогенна, кремообразна паста. Сетне чистите и влажни крака се масажират със скраба; акцентира се върху загрубелите места с мазоли – които после се мият с масажни движения.

Внимание! Статията е само за информация. Консултирайте се с медик!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес