Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри как да прочистим черния дроб с домашни средства

06 април 2023, 13:52 часа
Реклама

Добра идея е да почистите черния дроб още преди да изпитате тревожна болка в дясната страна на тялото под ребрата. Той е органът, отговорен за премахването на токсините от тялото, така че от време на време си струва да го поддържате с естествени средства. Нездравословното хранене, тютюнопушенето или продължителният прием на някои лекарства могат значително да повлияят на неговото състояние и кондиция. Разберете как да регенерирате черния дроб с помощта на домашни методи.

Фактори, които оказват негативно влияние върху черния дроб

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е вашата диета. Ако тя е бедна на пресни плодове и зеленчуци, за черния дроб е по-трудно да се регенерира. Поставянето на силно преработени храни, бързи закуски и полуфабрикати в чинията ви също не е полезно за него. 

Имате ли слабост към сладкишите, солените закуски, трудно смилаемите храни и алкохола? За съжаление тяхното въздействие върху черния дроб и целия организъм е фатално.

Не само такива очевидни стимуланти като цигарите трябва да бъдат включени в списъка на вредните фактори. Оказва се, че някои медикаменти и дори условията на околната среда също могат да имат разрушителен ефект върху черния дроб.

Лекар разкри 3 симптома на болен черен дроб, за които едва ли предполагате

Как можете да разпознаете претоварения черен дроб?

Добра идея е да прочистите черния дроб, например след обилна празнична трапеза. Седенето на масата часове наред е доста сериозно предизвикателство за черния дроб. Въпреки това организмът трябва да бъде наблюдаван и ежедневно, за да може да реагира бързо.

Сигналите, които могат да показват тревожно състояние на черния дроб, включват: пронизваща болка в дясната страна под ребрата, загуба на енергия и чувство на постоянна умора, повишено кръвно налягане, горчив привкус в устата, храносмилателни оплаквания: подуване на корема, запек и диария, мускулни крампи.

Лечение на претоварен черен дроб

Нито един от симптомите не трябва да се подценява. Първата стъпка винаги е да се обърнете към лекар, който ще ви насочи към съответните изследвания и ще може да постави точна диагноза на проблема и да препоръча професионално лечение. Струва си обаче да научите за домашните средства за възстановяване на черния дроб, които ще се окажат чудесна подкрепа за този важен орган.

Билки за черния дроб

Време е да надникнете в кабинета за природни лекарства. Потенциалът на билките е оценен още в народната медицина, но и днес си струва да се помни. Какво действа най-добре за черния дроб?

Бял трън: Спасителното му въздействие върху черния дроб се определя от компонент, известен като силимарин. Той улеснява детоксикацията на органа, регенерацията му и има защитно действие. Поради тази причина белият трън се използва и за лечение на възпаления и цироза на черния дроб.

Глухарче: Прочиства черния дроб и го стимулира да отделя жлъчка. Има леко слабително действие и по този начин улеснява изхвърлянето на токсините от организма. Препоръчва се вечер да се изпива чаша настойка от глухарче. Именно през нощта черният дроб работи с най-голям капацитет.

Лекар: Този сутрешен симптом издава болен черен дроб

Зехтин за черния дроб

Зехтинът е известен с полезните си свойства, затова не е чудно, че диетолозите препоръчват включването му в ежедневното хранене. Хората, които искат да пречистят и укрепят черния си дроб, също трябва да се възползват от неговите предимства. Как да го използвате?

Той ще бъде в основата на лечебна отвара. Комбинирайте две супени лъжици със сока на половин грейпфрут и два лимона. Всички съставки се смесват, а напитката се пие сутрин и вечер. Този вид лечение обаче не трябва да продължава повече от три дни, тъй като понякога води до тежка диария. Ако не се чувствате добре, прекратете консумацията.

Комбинации от зеленчуци

Коктейлите и смутитата са чудесен начин да си приготвите здравословна закуска за нула време. Този път нека използваме и блендера, за да си направим свежа отвара за подпомагане на черния дроб. Необходими са ви: една прясна краставица, четири моркова и един стрък целина.
Измийте добре зеленчуците - малка четка ще ви бъде от полза, тъй като няма да ги белим. Нарежете ги на малки парчета и смесете всичко заедно. Ако сместа е твърде гъста, добавете малко вода. Пийте до две супени лъжици на гладно в продължение на една седмица.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес