Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар обясни какво да направите при внезапен скок на кръвното налягане

27 април 2023, 11:33 часа

Внезапните скокове на кръвното налягане са много опасни за вашето здраве. Те могат да доведат до инсулт или сърдечен удар. Могат да бъдат причинени от стрес, безпокойство, преумора, но и от сериозни състояния като хипертиреоидизъм, бъбречни заболявания или тумори на надбъбречните жлези. Нелекуваните шипове са животозастрашаващо състояние, затова е важно да знаете как да ги разпознавате и какви симптоми могат да ги съпътстват.

Защо пиковете на налягането са опасни?

Кръвното налягане се колебае постоянно в зависимост от натоварването, почивката или емоциите. Дори и при такива колебания обаче то не трябва да надвишава нормата, т.е. 139/89 mmHg. За съжаление все повече хора страдат от хипертония, често без да го осъзнават. Това е така, защото те може да не усещат никакви симптоми в продължение на години. За тези хора внезапните скокове на кръвното налягане могат да бъдат особено опасни и да доведат до инфаркт, инсулт и като последица - до смърт. Ето защо е полезно да знаете какви симптоми могат да съпътстват внезапните покачвания на кръвното налягане.

Високо кръвно и домашна медицина - 10+ спешни хитрости

Силна болка в гърдите

Един от най-типичните симптоми е силната болка в гърдите, която обикновено се дължи на хипертрофия на сърдечния мускул и неговата исхемия или на влошаване на бъбречната функция. Болката обикновено е пулсираща, пробождаща и притискаща, разположена в областта на гръдната кост и излъчваща се към челюстта и лявото рамо. Болката трябва да премине в рамките на 20 минути, но ако продължи по-дълго, може да е показателна за сърдечен удар. Тогава е необходимо да се реагира възможно най-бързо и да се извика линейка, особено ако болката е придружена от задух, студена пот или внезапно безпокойство.

Задух

Скоковете на кръвното налягане могат да бъдат придружени и от задух. Прекалено високото налягане води до намален кръвен поток през съдовете и органите, което води до циркулаторна недостатъчност и нарушено снабдяване на клетките с кислород. Човек, който изпитва скокове на налягането, може да има затруднено дишане, ускорено и плитко дишане и неравномерен или ускорен сърдечен ритъм.

Лекар: Това са причините за високо кръвно налягане

Силно главоболие

Обезпокоителен симптом, който може да показва повишаване на налягането, е силното главоболие, което се появява от време на време, особено в задната част на главата. Тази болка е особено забележима в сутрешните часове. Подобен симптом не трябва да се подценява и е препоръчително да измерите кръвното си налягане.

Главоболието може да е симптом на значителни колебания на налягането, причинени от феохромоцитом на надбъбречната жлеза. То може да бъде придружено от оплаквания като ускорен сърдечен ритъм, повишено изпотяване или тревожност. Главоболието може да се появи и при хипертонична криза, т.е. рязко повишаване на систоличното налягане над 160 mmHg и диастоличното налягане над 120 mmHg. Тогава болката е двустранна, пулсираща и се засилва от физическа активност. Тя отшумява в рамките на няколко часа след нормализиране на налягането.

Зрителни смущения

Хипертонията уврежда кръвоносните съдове, особено ендотела на артериите. Това може да намали притока на кръв в съдовете на окото, което води до зрителни смущения. Още по-опасни могат да бъдат скоковете на налягането, за които съдовете не са подготвени. Те могат да се проявят като внезапно влошаване на зрението, тъмни кръгове пред очите или проблясъци в очите. В такива случаи е препоръчително да посетите офталмолог, който ще извърши фундускопски преглед, за да установи евентуални увреждания. Ако не се реагира своевременно, това може да доведе до необратимо влошаване на зрението или дори до загуба на зрението.

Треперещи ръце

Треперенето на ръцете, т.е. неволни движения на свързани помежду си мускулни групи, също може да бъде симптом на повишаване на налягането. Треперенето на ръцете може да показва силни емоции или стрес преди важен изпит или труден разговор. В такива ситуации се появяват и скокове на кръвното налягане, придружени от различни симптоми, включително ускорен сърдечен ритъм, зачервяване на лицето или повишено изпотяване. След като нервността премине, треперенето на ръцете също трябва да спре. Този симптом обаче може да има и други, по-сериозни причини. 

Безпокойство

По време на рязкото повишаване на кръвното налягане може да се появи и силна тревожност. Това може да е свързано с висок стрес, безпокойство или освобождаване на норепинефрин (напр. причинено от феохромоцитом). Чувството на тревожност и объркване не позволява на човек да събере рационално мислите си и може да бъде придружено от проблеми с дишането, стягане в гърдите, възбуда и разширени зеници.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес